heymary -
BIG GOVERNMENT. SMALL BRAINS. DUMB LAWS.

Det er jo ikke til å sjule under en stein at amerikanere er litt tette oppi der av og til. Spesielt back in the old days da de skulle lage lover i alle statene. Disse teite lovene i Minnesota har Abby og jeg ledd godt av flere ganger, haha!

1. It is illegal to stand around any building without a good reason to be there.

2. A person may not cross a state line with a duck atop his head.

3. It is illegal to sleep naked.

4. All men driving motorcycles must wear shirts.

5. Citizens may not enter Wisconsin with a chicken on their head.

6. All bathtubs must have feet.

7. Residents of even numbered adresses may not water their plants on odd-numbered days excluding the thirty first days where it applies.

8. Red cars may not drive down Lake Street (gate  i Minneapolis).

9. Driving a truck with dirty tires is considered a public nuisance.

10. Hamburgers may not be eaten on Sundays (gjelder i byen St. Cloud, ca en halvtime unna der jeg bor).

 

 

PS! Godt nytt år!SVAR PÅ SPØRSMÅL #3

Fortsetter med å svare på spørsmålene jeg fikk inn for en uke siden. Spørsmål kan fremdeles stilles her!

Kan du skrive om litt fordeler og ulemper?
Ulemper
- Du må forlate venner og familie.
- I begynnelsen er det veldig slitsomt å snakke engelsk hele tiden, uansett hvor god du er.
- Du må leve et år med alt dramaet som skjer. Fantastisk irriterende. Har aldri møtt mer dramatiske folk enn amerikanere.
- Du blir dårlig i norsk.
- Du er avhengig av at andre kjører deg rundt, kollektiv transport eksisterer ikke.
- Du må tilpasse deg alt og alle, uten å si noe imot. Kan være litt irriterende av og til.
- Du kan ikke alltid være deg selv fullt ut.
- De fleste må takle hjemlengsel.
- Du kommer 90% sikkert til å legge på deg (har selv lagt på meg 5kg). De aller fleste tar av seg dette med en gang de kommer tilbake til Norge.
- Skolen er fantastisk kjedelig, samme timeplan hver dag.
- De fleste blir behandlet som om de er 13-14 år. Heldigvis får jeg som regel gjøre som jeg vil i min vertsfamilie.
- Er du under 18 har du mest sannsynlig en state curfew, i Minnesota er det midnatt. Hvis du er ute etter da kan du bli stoppet av politiet.
- Det er mye lekser. Selv om det som regel ikke er vanskelig, tar det mye tid.
- Du må ta med alt sammen hjem til Norge. Gruer meg til å pakke, aner ikke hvordan jeg skal få med meg alt hjem. 


Fordeler
- Du lærer utrolig mye om en annen kultur.
- Du blir mer tilpasningsdyktig.
- Du blir veldig selvstendig.
- Du lærer mer om å ha ansvar for egen økonomi.
- Du blir flytende i et annet språk.
- Du lærer å sette mer pris på det du har hjemme.
- Du får et nytt nettverk med venner.
- Du får en ny familie.
- Du få rmye mer for pengene, iallefall i USA.
- Du lærer mye om deg selv og finner ut av hvem du er.
- Du blir veldig sterk som person.
- Du får oppleve ekte amerikansk high school spirit.
- Amerikanere kan være veldig kreative når det kommer til ting å finne på med venner. TP'ing er dritgøy, adrenalinkick!
- Du har muligheten til å være med på en sport, noe som er gøy! Anbefaler folk å være med på lagsport, det er mye gøyere enn individuell.
- Skolen er mye lettere, det syns iallefall jeg.
- Du kommer til å se alt med nye øyne når du kommer hjem.

Veldig mange tror man lever "the American Dream", men er det virkelig så glamorøst som du trodde? Ble du skuffa eller fornøyd?
Jeg tror det er vanskelig å reise til USA uten å ha the American Dream i bakhodet. Tror det lureste er å ha så lave forventninger som mulig, og heller bli positivt overrasket! Det nærmeste jeg kom the American Dream tror jeg var på Soft Landing Camp i New York, og da jeg var på ferie i California. Ellers lever man jo hverdagen med skole, trening og venner - akkurat som i Norge. Det er vanskelig å si om man er skuffa eller fornøyd, fordi jeg har det jo veldig bra, men samtidig lever jeg en helt vanlig hverdag. De aller fleste blir fornøyd med året sitt som helhet, men det som var nytt og spennende i begynnelsen blir helt vanlig etter noen uker.

Kan du legge ut bilder av nabolaget ditt og skolen?
Ja det kan jeg. Jeg bor egentlig ikke i noe nabolag, men på en måte litt på landet. Det er veldig vanlig her, og de fleste av dere kommer til å ende opp i samme omgivelser som meg. Er 10 min med bil for å komme til skolen, så er jo ikke langt unna.

Her er litt bilder av husets utside og området rundt :)Bilder fra skolen:Siden du nå bor på et lite sted, vil du anbefale det eller en storby?
Så vidt jeg vet så plasserer ikke utvekslingsorganisasjonene studenter i storbyene. Det skjer veldig sjeldent fordi det som regel er mindre kriminalitet på de mindre stedene, og mye tryggere. Jeg syns det er helt fint å bo på et lite sted, har jo millionbyen Minneapolis med Mall of America bare en halvtime unna! Nå bor det jo rundt 25.000 i Elk River der jeg bor, så det er jo ikke en veldig liten by i forhold til hva man finner i Norge. Vet om studenter som er plassert på steder med 200 innbyggere, men jeg tenker bare at hvert sted har sin egen sjarm. Bare ha i bakhodet at du mest sannsynlig blir plassert på et lite sted! Jeg liker både Elk River og Kristiansand hvor jeg bor i i Norge, så er vanskelig å si hva jeg anbefaler. Foretrekker kanskje en større by hvis jeg tenker på lang sikt, men når det bare er for et år så syns jeg det er helt greit å bo på et mindre sted :)

Til slutt, bor du hos en kristen familie? Jeg er kristen og har krysset ut på søknaden at jeg er kristen, men går ikke i kirka egentlig. Har du hørt noen historier eller vet noe informasjon om kristne familier i USA? Mange sier man burde si at man ikke er kristen.
Ja jeg bor hos en kristen familie, og jeg er også kristen selv. Litt likt som deg, går egentlig ikke i kirka hjemme. Syns det er helt greit å bo hos en kristen familie :) De ber bordbønn før maten og går i kirka om søndagen, ikke noe mer enn det. Jeg pleier å være med i kirka, men de lar meg bestemme selv, så av og til går det en måned uten at jeg går. Vet det er mange historier ute og går om utvekslingsstudenter som kommer til kristne familier som tvinger dem med i kirka, prøver å konvertere dem og slikt. Hvis man krysser av nei på at man er kristen så tror jeg ikke man trenger å være med familien i kirka, men mange blir med likevel fordi det er en familieaktivitet. Kirka her er også ganske annerledes i forhold til Norge. Det er mye sang og gøy under gudstjenestene, og mange er med i sport og aktiviteter gjennom kirka der man får mange nye venner. De "skrekkhistoriene" mange hører om tror jeg kommer fra mormonfamilier. Det er en del mormoner i USA, som er en retning innenfor kristendommen. De kan være ganske ekstreme! En stor del av USA's befolkning tilhører en kristen kirke, selv om de ikke nødvendigvis er der så ofte. Derfor er det stor sannsynlighet for at du kommer til en kristen familie om du skal på utveksling til USA.AMERIKANSK JUL

24. desember våknet jeg rundt 9 på morgenen. Føltes ikke som julaften i det hele tatt, men sto opp for å se på Tre Nøtter til Askepott. Spiste melkesjokolade også, nammm! Etter det dro Abby og jeg for å handle julegaver. Ja, du leste rett - kjøpte julegaver på julaften! Første og siste gang jeg gjør det så sent! Da vi kom hjem igjen, skypet jeg med farmor, onkler og tante. Veldig koselig! Klokka 5 gikk vi på julegudstjeneste i kirka, og jeg fikk sannelig gjort litt rent også. På kvelden så vi Home Alone mens jeg pakket inn julegaver. En veldig annerledes og spesiell julaften, skal aldri mer ta norsk jul for gitt!

1. juledag, eller Christmas Day som det heter her, ble jeg vekket en gang mellom 7 og halv 8 på morgenen. Var stuptrøtt, men så kom jeg på at det var jul og på tide å åpne pakker. Spiste kanelboller til frokost og godteri fra julesokken min, hehe. Å åpne gaver var koselig men rart fordi det ikke var sammen med familien min. Jeg elsker å gi gaver, og jeg hadde lyst til å se på når de åpnet gavene fra meg. Heldigvis fikk de filmet, så så det på film istedenfor :-) Fikk utrolig mye fint, både fra folk her og Norge. Tusen tusen takk!

Klokken 10 var det tid for kirken igjen, og etter det fikk jeg skypet med pappa, de to søstrene mine og stefamilien min. Kjempekoselig! Rundt 4 skulle vi ha julemiddag med vertsmors side av familien. Ble veldig overrasket da ingen hadde pyntet seg i det hele tatt! Folk kom i fleecegenser og jeans, mens jeg hadde pyntet meg slik som vi vanligvis gjør i Norge. Amerikanere pynter seg aldri altså. Enten pynter de seg hele tiden eller så gjør de det aldri. Vi hadde kalkun og stuffing til julemiddag, godt! Ikke like bra som norsk mat da, men godt likevel.

Senere på kvelden gikk Abby og jeg får å se Sherlock Holmes på kino (endelig!!!!!!). Åååh, den var så bra, kjempespennende! Og en film med Robert Downey Jr. OG Jude Law slår aldri feil.

2. juledag var vi på julemiddag hos vertsfars side av familien. Koselig det og! På kvelden så jeg Taken med Abby, herlighet så spennende den var! Anbefales virkelig!

Lagt ut cookies til nissen natt til første juledag. Obviously har han (eller vertsfar) vært her, for det var ikke mange igjen neste morgen!

1. juledags morgen

Det beste med amerikansk jul er at man kan plukke godteri fra juletreet


Julesokk med snop


Pakkeåpning


Meg og min fine caps som jeg åpnet for andre gang, hehe


Åpner en pakke fra pappa!


Meg og rotet mitt ...


Julegaver!


Fikk så utrolig mye fint! Fra Norge ble det mye mat, men det var akkurat det jeg hadde lyst på så det er bra :-D Fikk bla. smash, stratos, melkesjokolade, smågodt, semulegryn, grøtris, juledrops, julemarsipan, brente mandler, selbuvotter, Pondus julehefte, jegergryte, sørlandschips, Odd Nordstoga CD "Bestevenn" (<3<3<3), ting fra Israel fra storesøster som var der i høst, skjerf, øredobber, smykker, genser, sokker, pakkebånd, toblerone, lotion, parfyme, julelys og tøfler. Min kule vertskusine ga meg en kalender for 2012 med menn i bar overkropp, haha! Hun er dritvittig, ga Abby en bok som kan spå bæsjen din eller noe sånt, hahaha! Fikk også masse penger fra familiemedlemmer, utrolig snille!

Til vertsfaren min ga jeg en sesong med SNL fra 1979-1980. Tror han likte det, for da jeg våknet dagen etter satt han allerede og så på det på TVen! Vertsmor fikk lotion og mange fine sokker, haha! Skulle kjøpe Snømannen på engelsk til vertssøster Tracy, men så var den utsolgt! Må bestille den istedenfor. Vertssøster Mindy fikk lotion, en for relax/sleep og en for energy. Abby fikk The Official Illustrated Twilight guide fordi hun er/var helt obsessed med Twilight. Ga henne også et sett med lotion som var sånn Twilight/Woods lukt. Haha! Tok den litt ut kanskje, men har aldri møtt noen som har vært så opptatt av Twilight! Hun leste bøkene før den første filmen kom ut, så hun er en "true fan". Da filmen kom tok det helt av, men nå har det roet seg litt. Hun var heeelt vill da vi gikk på midnattspremieren til den siste filmen, men ikke like ille som mange av de andre i salen. Var liksom damer i 30-40 årene der. Mange også, sikkert halve salen! Hahaha, amerikanere ....

Har hatt en kjempefin jul, selv om jeg gleder meg til ekte norsk jul neste år!GOD JUL, NORGE!

Nå er det Julaften i Norge. Kjemperart å tenke på!

I dag, lillejulaften har jeg vært hos Camilla og hatt norsk jul. Vi lagde julegrøt av grøtris som jeg fikk i posten av mamma, noe som tok laaaang tid! Først måtte vi gjøre om dl til cups, noe som tok litt tid hehehe. Grøten skal jo koke i en time, men det var verdt det! Hadde også en mandel i grøten, men vet ikke hva som skjedde med den, for ingen av oss fikk den! Vi så på Grevinnen og Hovmesteren, Snekker Andersens Jul, Merry Christmas Mr. Bean og Walt Disney: From All of Us to All of You. Fikk skypet litt med mamma og min kommende stefamilie også, koselig! Vi hadde planlagt å leie Hjemme Alene, men da vi kom frem til DVD-leiestedet var det ikke flere igjen. Bummer! Vi leide Despicable Me (Grusomme Meg for de med avergae dårlige norske engelskkunnskaper) og lagde Hershey Kisses cookies. Mmmm! Tror jeg har sett Despicable Me 4-5 ganger siden jeg kom hit, den er så vittig!!

Jeg har null julestemning. Sikkert litt fordi det ikke er snø, men jeg kan bare ikke skjønne at det er jul når jeg ikke er hjemme. Helt utrolig rart! Hjelper jo ikke noe særlig at jeg ikke skal feire på Julaften. Det beste jeg kan håpe på er en litt finere middag, men tror det er kylling og ris som er planen. Ikke helt julemiddag nei. Planen for i morgen er å stå opp og se Tre Nøtter til Askepott og Reisen til Julestjernen som jeg nettopp fant på nettet. Dumt at jeg ikke fant dem før slik at jeg kunne sett dem med Camilla! Må på juleshopping med Abby, for jeg har ikke kjøpt en eneste julegave! Det er helt for ille, har aldri vært såå treig med julegaver før. Skal også skype med farmor, onkler og tante i Nord-Norge som feirer jul sammen. Blir ikke noen prat med mamma eller pappa, vil ikke gjøre ting ille når det går så bra med tanke på at jeg ikke har hjemlengsel. Jeg tror hovedgrunnen til at jeg ikke har hjemlengsel nå i jula er fordi jeg ikke har julestemning at all. Anyways, tror vi skal i kirka i 5-tiden også på kino og endelig se Sherlock Holmes. Kan ikke tro at den har vært ute en uke allerede og jeg ikke har fått somlet meg til å få sett den. Jaja, litt av en Julaften! Gleder meg allerede til neste jul.

Hehe. Se forbi the fact that jeg sto opp klokken 1 og ikke hadde tid til mer enn en dusj. GRØT <3

 

GOD JUL, NORGE! Tusen hjertelig takk til alle som har sendt meg julegaver og brev!

 

 For dere andre som ikke er hjemme i Norge i julen, her er Tre Nøtter til Askepott:

Link til en side som har lagt ut hele Reisen til Julestjernen :-)SVAR PÅ SPØRSMÅL #2

Her kommer del to av svar på spørsmålsrunden. Dere kan fremdeles stille flere her!

Lurer litt på hvordan vertsfamilien er?
Vertsfamilien min består av seks personer; Vertsfar Cabot, vertsmor Sharon, vertsbror Zachary (24), vertssøster Mindy (22), vertssøster Tracy (20) og vertssøster Abigail (17). De har også en Australian Shepherd-hund som heter Rudy. Zach var jeg bare med i noen uker før han reiste til Sør-Korea der han bor et år for å lære bort engelsk. Tracy går på college i Washington, og jeg møtte henne ikke før forrige uke da hun kom hjem til jul. Mindy går på college ca. en halvtime unna, og bor hjemme for tiden. Abby er senior sammen med meg på skolen. Jeg kommer veldig godt overens med alle i vertsfamilien min, og jeg har blitt utrolig glad i dem alle sammen! Kjemien klaffet med en gang, og jeg har blitt soesielt knyttet til Abby. Vi er veldig mye sammen, og vi kan fortelle hverandre alt. Hun er veldig lik meg, og jeg føler at jeg kan være helt meg selv når jeg er med henne (det kan man ikke med alle amerikanere altså). Vertsfaren min er veldig morsom, og pleier å le av vitsene mine. Derfor jeg digger han! Hehe, neida. Han er veldig kul iallefall! Vertsmoren min er veldig skjønn og hyggelig. Hun holder alltid styr på alt som skjer, planlegger og ordner med ting. Ellers liker jeg vertssøsknene mine godt, men det er egentlig kun Abby jeg føler er som en søster. De andre er mer som venner, men jeg er jo ikke like mye sammen med dem som Abby, så er nok litt derfor. Har ikke noen bilder av Tracy, men hun er veldig lik Abby og Mindy!

Abby

Rudy


Zach, Mindy, Cabot og Mindy's kjæreste Drew


Mindy og Abby


Shari


Cabot


Zach


Abby og meg


Zach bakte norsk mat


Eplepai eller noe sånt, mmmmm


De er gale alle sammen, men jeg digger dem uansett! Mindy, Cabot, Abby og Shari


Må du lage middag til deg selv, og betale for maten din?
Nei til begge deler. Jeg er en del av familien, spiser middag med dem og de betaler for maten. En av hjemmeoppgavene mine er egentlig å lage middag en gang i uken, men har blitt dårlig med det i det siste, hehe ... Blir aldri tid til det, så ender alltid med at jeg kommer hjem akkurat tidsnok til middag (6-7 tiden). De eneste gangene jeg betaler for mat er om jeg er ute og spiser med venner.

Hvor mye har du i lommepenger i måneden?
Foreldrene mine har betalt for hele året mitt (tusen tusen millioner takk!!!), og gir meg $300 i måneden, altså rundt 2100 kroner. Om jeg går over dette betaler jeg det selv, noe jeg tror jeg har gjort alle månedene frem til nå. Har vært mye utgifter dette semesteret, men tror og håper at det blir mindre etter nyttår!

Har du bilder av de du har blitt kjent med der nede, dine venner og sånn?
Ah, jeg er så utrolig dårlig til å ta med kameraet og ta bilder med venner! Har noen, men ikke mange. Har vel postet de fleste på bloggen allerede, men kan poste dem igjen. Mange jeg ikke har bilder av, det får komme en annen gang!

Kaytlinn, Sarah, Brianna, MacKenzie, Abby, meg, Karissa og Hannah


Abby, Kaytlinn, Brianna, Karissa, MacKenzie, meg, Hannah. Gale folk!!!!!! Digger dem!

Abby og Lilia

Utvekslingsmøte med ASSE


MacKenzie, Dani, Abby


Natalia


Photography!!! Den feteste klassen! Tessa i bakgrunnen, hun er så skjønn!


Tessa, Natalia, meg, Amber


Natalia


Hannah, Karli, Karissa, Kaytlinn, Abby, Brianna, MacKenzie, Dani, meg


Dani og MacKenzie


Inga og meg


Brianna og MacKenzie


Mary og Abby


Camilla, min norsk-mate!


Kanskje du kan skrive litt mer om hvordan hverdagen din er, utenfor skolen og slikt.
Kan prøve å være flinkere til det når jeg blogger. Skjer liksom ikke så mye utenfor skolen i hverdagene. Eller, det som skjer foregår på skolen da. Alt er i regi av skolen, sport og alt det der. Når jeg komme rhjem fra trening gjør jeg ikke så mye før jeg legger meg, så blir vel mer å fortelle om ting jeg gjør i helgene. Men skal prøve å oppdatere mer på hva jeg gjør! :-)SVAR PÅ SPØRSMÅL #1

Har allerede fått inn en del spørsmål, men kom gjerne med flere her! Jeg svarer på alle :-)

Kan du fortelle litt om tiden før du reiste, å ta farvel med venner og familie og flyturen over?
I april fikk jeg vite avreisedatoen min, 30. august. Fra da og frem til sommeren gikk tiden skremmende fort, og jeg brukte det meste av ferien til å jobbe i Dyreparken hvor jeg har sommerjobb. Lover dere, den sommerferien går utrolig utrolig utrolig fort! Før jeg visste ordet av det var august kommet, og jeg hadde kun en måned igjen. I august brukte jeg mye tid på venner og familie, i tillegg til at det var en del praktiske ting som måtte ordnes. Var på sommerhuset med familien, hyttetur med venner og slektstreff med pappas side av familien. Husker folk spurte meg om skole, og syns det var så rart å svare at jeg skulle til USA som utvekslingselev om to uker. Det å reise bort et år tror jeg ikke du kan forberede det ordentlig på. Man må bare ta det som det kommer. To uker før avreise måtte jeg si hade til storesøsteren min som flyttet til Bergen for å gå på bibelskole i et år. Det var vanskelig, vi har alltid vært veldig nære og det var rart å si hade to uker før jeg faktisk skulle dra.

Det var mye tanker som surret opp i hodet mitt den siste uken. Jeg telte ned dagene, og alt gikk litt på autopilot egentlig. Kjøpte det nødvendige, tok farvel med venner og familie, pakket. En uke før jeg dro så døde kaninen min, huff. 30. august var en tirsdag, så vi bestemte oss for at jeg skulle dra fra Kristiansand på mandag, overnatte hos pappa og hans familie i Skien og så kjøre med han til Oslo på tirsdag morgen. Den søndagen før jeg skulle dra var jeg kjempestresset. Ordnet med papirer, pakket, og ja. Trodde jeg hadde gjort alt på forhånd, men det dukker alltid opp noe ... Mandag morgen hadde jeg legetime, tannlegetime og noen ærender i byen. Alltid i siste liten! Pakket meg ferdig, og hadde besøk av bestemor og bestefar på middag og for å si hade. Verdens beste mamma hadde laget noe av det beste jeg vet - hjemmelagde kjøttkaker i brun saus med poteter, gulrøtter og erter. Mmm! Det var veldig trist å si hade til besteforeldrene mine. De er gamle, og man vet jo aldri hva som kan skje i løpet av et år. Før pappa og jeg dro, sa jeg hade til lillesøsteren min og mamma. Det var utrolig rart å si hade til dem i mitt eget hus, og ikke på en flyplass. Først gikk det ikke opp for meg, men så sa det plutselig klikk i hjernen, og jeg begynte bare å gråte. Sto lenge lenge lenge og holdt rundt mamma mens jeg grein. Det å gi slipp og sette seg inn i bilen var utrolig vanskelig, men når det hele var overstått gikk det bedre. På veien kjøpte pappa Odd Nordstoga's CD November slik at jeg kunne gi den til vertsfamilien, og det er derfor jeg hører på den hele tiden, spesielt når jeg har hjemlengsel. Den kvelden kom jeg sent i seng. Min siste norske middag (laks), ompakking av kofferten, snakke med venner. Det var mye som skulle gjøres!

Neste morgen våknet jeg i 4 tiden tror jeg. Dusjet, stelte meg og gikk rundt og var rastløs. Etter å ha sagt hade til stefamilien min dro pappa og jeg av gårde rundt 5.30 tror jeg. Det var tidlig på morgenen, men jeg var ikke trøtt i det hele tatt. Tusen tanker lagde svært mye aktivitet oppi hodet mitt, og jeg hadde veldig blandede følelser. Det ene øyeblikket var jeg kjempeglad og excited, det neste gråt jeg. Vi hørte på en CD med sånne far/datter sanger og da gråt vi begge to. Jeg har alltid hatt et veldig godt forhold til pappa, og det var veldig vanskelig å si hade til han.

På flyplassen ble vi møtt av noen fra Explorius som ga studentene og familiene informasjon. Hele den tiden før jeg gikk gjennom sikkerhetskontrollen var veldig rar egentlig. Jeg var stresset, men rolig. Glad, men lei meg. Pulsen var veldig høy da tiden nærmet seg for å gå gjennom sikkerhetskontrollen. Dette var mitt siste farvel, og jeg ville egentlig bare ha det overstått. Rundt meg var det kjempemange familier som sa hade til barna sine. Barna som nå måtte bli voksne på to minutter. Pappa og jeg klemte lenge lenge, men så kunne vi ikke utsette det lengre. Køen i sikkerhetskontrollen var fyllt med gråtende jenter og gutter. De så seg tilbake på familiene deres, vinket, smilte, gråt. Alt var ganske forvirrende. Da det ble min tur gjennom kontrollen var det som om jeg plutselig bare måtte ta meg sammen. Tror flere hadde det på samme måte. Jeg var veldig spent da jeg la tingene mine i eskene så de kunne bli sjekket. Det verste var overstått og jeg kunne endelig fokusere på at jeg endelig var på vei! Da jeg var gjennom møtte jeg noen andre studenter, og vi gikk sammen rundt i taxfree-butikkene. Det var ikke vanskelig å finne frem til gaten og alt det der, så det trenger dere ikke bekymre dere for!

Hva er ditt beste fotograferingstips?
Mitt beste tips må være å lære seg de manuelle instillingene på speilreflekskamera. Bildene blir alltid best når du bruker M'en! Det er også gøyere å ta bilder da, fordi man kan prøve seg frem. Vil også påpeke at auto-blitzen er helt forferdelig, og et big no no! Til sist vil jeg anbefale alle å lese litt/se en video på youtube om komposisjonsprinsipper i foto, altså hvor du velger å plassere objektet i bildet. Det gjør en utrolig stor forskjell!

Når fikk du familie?
Jeg var relativt tidlig ute med å få familie. Fikk mail fra Explorius om plasseringen den 6. april, mens jeg øvde til mattetentamen som skulle være dagen etter. Ble ikke så mye mer øving på meg akkurat! Var helt i ekstase, det er en av de beste følelsene jeg har hatt i mitt liv! Her er mailen jeg fikk:

Hei Mari,

 

Da har beskjeden kommet at du har fått vertsfamilie! Gratulerer J

Da blir det Elk River, Minnesota, på deg.

 

Koselig med vertssøsken da og ikke langt til to prikklike storbyer!

 

Jeg legger ved litt info om familien, skolen og stedet.

Ta gjerne kontakt med familien. De blir sikkert glade for å høre ifra deg!

 

 

Med vennlig hilsen,

 

Leoníe  

 

Hva syns du om ASSE som organisasjon?
Jeg har egentlig ikke noe negativt å si om ASSE, fordi jeg ikke har noe særlig direkte kontakt med dem. Jeg har fått en kjempehyggelig kontaktperson som ringer meg en gang i måneden for å høre hvordan jeg har det. Så vidt jeg husker, sa Explorius at vi kom til å møte kontaktpersonen vår, så det er kanskje en negativ ting. Det gjør ikke meg noenting, men kan joo være det er andre som sliter, og hadde trengt å møte noe istedenfor å ta alt over telefon. Syns også det er kjedelig at vi ikke kan øvelseskjøre, selv om det er fullt forståelig at det er forbudt så lenge vi ikke kjører med en autorisert kjørelærer. Som sikkert mange har hørt om, var det en student i Montana som reiste gjennom Explorius, som døde i en snøscooterulykke i november. Utrolig trist! Viser bare hvor farlig det kan være. Slik jeg har forstått det har ASSE færre søknadspapirer, og det var deilig å slippe å fylle ut 30-40 sider da jeg var i søknadsprosessen! Har også hørt at ASSE er blant de beste til å finne gode og matchende familier. Alt i alt er jeg fornøyd med dem som underorganisasjon!

Hvordan er det med hjemlengselen nå når det er jul?
For de av dere som har lest bloggen min en stund, vet dere at jeg hadde fryktelig hjemlengsel i begynnelsen av desember. Hvis dere ønsker å lese innleggene jeg skrev om det, kan dere bla litt nedover. Uansett, jeg tror det kommer til å gå bra med hjemlengselen. Jeg hadde mitt breakdown i begynnelsen av måneden, og det syns jeg er bedre enn at det kommer midt i jula. Jeg har snakket med familien min, og vi har bestemt oss for å ikke skype på julaften. Kanskje 1. juledag, men det spørs om det blir tid for meg fordi det er da vi feirer jul her. Jeg gruer meg litt til julaften fordi det ikke skjer noe spesielt den dagen. Er jo vant til å feire jul den 24. desember, ikke 25. Blir heller ikke noe julegrøt med mandel på lillejulaften hos bestemor og bestefar. Mye kommer til å bli annerledes, men dette er bare en av mange mange mange juler i Norge! Tror det kommer til å gå bra! Om alt går etter planen skal jeg være med Camilla på lillejulaften, lage grøt og se på tradisjonelle julefilmer som Tre Nøtter til Askepott og Reisen til Julestjernen. Det blir nok koselig! Hun har forresten bursdag i dag. Endelig 17!

Oida, skrev ganske lange svar her. Får holde med disse for dette innlegget. Har mange flere spørsmål å svare på, så stay tuned!

Min finfine familie. Tatt litt over to år siden, august 2009, i konfirmasjonen min. Bunadgjengen!

SKAL DU VÆRE UTVEKSLINGSSTUDENT? + SPØRSMÅLSRUNDE

Hvor mange av dere som leser bloggen min skal være utvekslingsstudenter neste år? Har tenkt å rette bloggen min litt mer mot dere, og skrive innlegg som kan være til hjelp. Legg igjen en kommentar på dette innlegget, gjerne med hvilken organisasjon dere har og link til bloggen deres om dere har det.

Lurer også på om jeg skal ha en spørsmålsrunde. I det siste har jeg fått mye mail fra utvekslingsstudenter som lurer på diverse ting. Syns det er kjempekoselig å få mail fra dere, og gøy å svare! Tenkte bare at en spørsmålsrunde ville vært mer ideelt sånn at alle kan se hva jeg svarer, istedenfor bare en person. Det trenger ikke bare være spørsmål om utveksling, kan også være om fotografering eller noe dere lurer på om meg. Favorittmusikk, filmer og TV-serier og alt det der. Håper folk faktisk spør om noe da, så jeg ikke ser ut som en superteit blogger! Hehe.

Dere kan også komme med forespørsler om innlegg dere vil jeg skal skrive. Eks. hvordan det var å få vertsfamilie, søknadsprosessen etc.

Spør på dette innlegget! :-)

God natt!NORSKE FOLK

I går var jeg i Camillas bursdag, og der var det to andre norske. Fire til sammen alstå for dere som har litt problemer i matte slik som jeg. Var også en danske og en fra Brasil + familie og venner. Koselig! Vi spiste mat <3<3 og bowlet. Bowling er ikke min beste sport (?) men fikk i det minste et par strike eller hva det nå heter når du slår ned alle på et forsøk. Go me!!Fant ikke flere bilder å stjele fra Camilla. Har blitt dårlig til å ta med med kameraet, blir som regel bare iPoden og den er ikke supergod på det med bilder.

I dag fikk jeg 3, TRE!!! brev i posten! Give a celebrity some space while she answers her fanmail.

Neida. Fikk gave fra mine søte venninner i gata, julekort fra ei venninne og et brev fra storesøstra mi som jeg ikke får åpne før 1. juledag da jeg åpner gavene. Vanskelig å vente!!!

På søsters kort sto det Return to Sender, og da kunne jeg jo ikke la være å høre på den sangen av Elvis Presley. Digg.no sier jeg bare. Nå er det over og ut, skal se på Pretty Little Liars med Abby og forberede meg mentalt til skiløpet i morgen. God natt!MIDT I DESEMBER

I dag var vi og hentet juletre, og jeg fikk brev i posten fra grandonkelen min der han skrev om alt han gjorde da han var i USA i 1989. Sykt koselig og gøy å lese, elsker å få brev :-D

Har hostet meg gjennom dagen, spist IFA, drukket vann, spist pepperkaker og skypet med mamma og storesøster. Fikk dem til å love meg å filme når de åpner julegavene sine på julaften, gleder meg til å se!

Camilla og jeg prøver å finne noen konserter å gå på. Coldplay er her ikke før august, noe som er kjempekjedelig! Har sånn app på iPoden (elsker iPoden min altså, min høyre hånd og hjelper!!) som varsler meg hver gang en artist jeg har på iPoden kommer til Minnesota. I morgen skal jeg forresten i bursdagen til Camilla, og det er flere norske der! Blir litt norsk-gathering nesten. Minner meg på at jeg ikke har gave til henne, ops. Finner nok på noe, det ordner seg for snille piker. Hehe.

Juletre!


Sånn ser jeg ut for øyeblikket. Fryser!! Ikke bare bare å være syk altså.

Drikker vann 24/7. Elk River vann!! Smaker ikke like godt som det norske. Har funnet VOSS vann her da :-D

Julekort i posten :-D

Pepperkaker! Heller ikke like godt som norske, men det funker fett likevel.

PS! I dag fikk jeg en kjempekoselig mail fra ei jente som skal på utveksling neste år. Hvis noen har spørsmål eller noe så er det bare å komme med dem! Syns bare det er gøy å hjelpe :-)PAKKEN ER FREMME!

Endelig er pakken min med alle julegavene fremme i Norge! Var så bekymret for at den skulle bli borte i posten underveis, men den kom frem 16. desember - akkurat den datoen postselskapet sa den skulle være der. Skulle ønske jeg kunne være der og se på når de åpnet gavene, men kanskje de kan filme så jeg får sett reaksjonene deres :-D

I går dro vi på en teaterforestilling med familien, A Christmas Carol. Det var kjempeartig! I dag er jeg ikke spesielt bedre, sov i sikkert 13 timer og var fremdeles helt utslitt når jeg våknet. Ikke bare bare å være forkjøla altså! Det som er kjedelig med forkjølelse er at selv om man er syk og føler seg helt drit, så må man være med på alt og kan ikke ligge og slappe av fordi man er ikke "ordentlig syk" med feber og oppkast. Håper bare jeg får bruke resten av helga til å bli bedre sånn at jeg slipper å være noe hjemme fra skolen neste uke (SISTE UKA FØR JULEFERIE!!!). Torsdag er siste dag, før vi får en etterlengtet ferie. Er bare 10 dager, men det er bedre enn ingenting!

Jeg vet ikke helt om jeg gruer eller gleder meg til jul. En blanding kanskje. Gleder meg selvfølgelig til å oppleve en amerikansk jul, spise god mat, være med vertsfamilien, åpne alle gavene fra Norge og USA, og bare nyte juletiden. Men så er det bare så utrolig annerledes her. Jul feires 25. og ikke 24. (24. er en helt vanlig dag og folk spiser spagetti til middag ... whatttt), advent er ikke spesielt i det hele tatt, 1., 2., 3. og 4. søndag i advent tror jeg ikke det har hørt om engang, og romjul er det ingen som vet hva er. Etter 25. er jula over og da tas all pynten ned. Kommer også til å bli veldig vanskelig å være borte fra familien i jula. Er veldig redd for at mitt lille breakdown i begynnelsen av desember bare var en smakebit av det som vil komme, så prøver å være så aktiv som mulig. Har bestemt med for å ikke skype med familien på julaften, og sikkert ikke 1. juledag heller. Tror det er det lureste å gjøre.

Soooooo, håper dere har en fin laurdag alle mine søte snille venner!

 THURSDAY IS THE DAY BEFORE FRIDAY

Tar en Rebecca Black og tenkte jeg skulle informere dere litt om ukedagenes rekkefølge i overskriften her.

I dag våknet jeg med en forferdelig halsbrann, med vinteren kommer også forkjølelser! Elsker immunforsvaret mitt :-D :-D Slet meg gjennom skoledagen, og var helt ferdig etter siste time så bestemte meg for at det lureste nå er å slappe av så mye som mulig hjemme og ikke gå på trening i dag eller i morgen. Vil ikke ødelegge for meg selv heller, og å trene ute i mange minusgrader er vel ikke det smarteste å gjøre i min situasjon.

I dag hadde jeg mitt første glass melk på over et år, og det smaker fremdeles like ekkelt. Har også hatt IFA (sjeleglad for at jeg ikke spiste opp alle da de kom i en pakke fra mamma i oktober), melkesjokolade, makrell i tomat (bare en boks igjen nå, huff) og litt lovehearts.

Nå må jeg skrive ferdig julekortene og få sendt dem over dammen, jeg er så treig altså!

Er så bekymret for at pakken min til Norge skal ha blitt borte i posten! Sendte den 26. november, og nå er det omtrent 3 uker siden! Jaja, håper det bare er julerushet som forsinker den.

yeaaaaah minnesota norwegian!


AMERIKANERE OM 22. JULI

Det er alltid noe å diskutere eller snakke om i utvekslingsgruppene på facebook, og i dag var et av emnene hvordan amerikanerne ser på terrorangrepene i Norge den 22. juli. Selv har jeg ikke hørt så mye om det her jeg bor, og det er få som vet om det i det hele tatt. Et par har spurt meg om det på skolen, og er forståelsesfulle når jeg forklarer hva som skjedde. Det er derimot ikke slik i hele USA. Dette innlegget gjelder for det meste amerikansk ungdom, og jeg mener på ingen måte at alle i USA er på denne måten! Men ja, det er ikke tull at dette folkeslaget er litt over gjennomsnittet selvsentrerte.

Ei jente på utveksling forteller om hvordan hun og noen i timen tullet med at hun ikke hadde noen venner. Så sier han ene "You're like that guy who killed all those teens in Norway; friendless!". Hun klikket helt og skrek til han. Finnes grenser for hva som er greit å kødde med! Skjønner ikke hvordan det er mulig å være så tette oppi hodet!

Andre utvekslingsstudenter forteller om hvordan medelevene deres legger ut teorier om hvordan de definitivt hadde overlevd om de var en av ungdommene, og kritiserer norske foreldre som sender barna sine på en øy som tydeligvis ikke hadde godt nok sikkerhetsopplegg osv.

En student forteller om hvordan vertsfaren snakket om at folk i Norge burde ha våpen, for hvis alle hadde hatt våpen på Utøya hadde han dødd fortere, og at politiet burde skutt han med en gang de så han. Amerikanere er helt ville på dette med våpen!! Er ikke vanskelig i det hele tatt å få tak i noe her. Ikke rart så mange amerikanere blir drept av privateide våpen hvert år!

Ei jente snakket med noen venner i lunsjen om massedrapene på Utøya, og da hun sa at antallet døde var 69 begynte de andre å LE fordi de er så sinnsykt dirty minded! Blir så utrolig provosert over hvor respektløse, umodne og upassende de kan være.  Vet ikke hva jeg skal si om det engang, det gjør meg bare kjempesint!!!

Heldigvis har jeg ikke opplevd noe lignende. De jeg har snakket med om det, syns også han er helt sick og twisted i hodet, og forstår at det ikke er noe å tulle med.

Nå har dere fått et lite innblikk i hvor ufattelig selvsentrerte enkelte amerikanere kan være. Skjønner virkelig ikke hvordan det er mulig å være så isolert, de er bare en liten del av verden!

Til slutt vil jeg bare legge til at amerikanere har den laveste IQen blant verdens utviklede land. Dette er ikke bare en påstand, det er forsket på og bevist.UPDATES

1. I går kom jeg hjem til pakke fra Norge!!!! Ble sååå glad, var masse pakker oppi fra mamma, pappa, de to søstrene mine, og andre i familien. Koselig! Tollen har tydeligvis åpnet dem og sjekket, for det var hull i noen av dem, og de hade ikke vært så flinke til å pakke dem inn igjen! Var sølt litt grøtris på bunnen også. Dyrebar grøtris!!! :(2. Hadde tale i engelsk i dag! Vi har om overtalelsesmetoder nå, og må dekke to sider av en sak. Mitt tema var krig, så måtte holde en tale om hvorfor krig er bra, og så skrive et essay om hvorfor krig ikke er bra. Var litt nervøs for talen, som jeg alltid er. Er redd for å rote alt til, ikke få god karakter og sånt. Er litt perfeksjonist når det kommer til sånt, hehe. Men det gikk bra, og mange i klassen sa at jeg var kjempegod!

3. Fremdeles ikke mye tegn til snø. Skal kanskje snø i morgen, men fremdeles ikke noe trening på ski for oss. Kjedelig! Elm Creek (der de åroduserer kunstsnø) må kanskje stenges også. Åååårh. Dryland-practice er så kjedelig og tuungt! Haha.

4. Det er bare 7 skoledager igjen til ferie!!

5. Jeg har sovet 5-6 timer de to siste nettene. Fy søren, er det noe jeg er avhengig av så er det søvn. Sittet med lekser til langt på kveld, hater lekser!!! Droppet trening i dag for å gå hjem og sove, hehe. Men etter i morgen har jeg ikke mer lekser denne uken, så kan slappe av :-D

6. På lørdag skal vi kjøpe juletre!

7. På fredag kommer Tracy, vertsstoresøster hjem til jul. Har ikke møtt henne før, så jeg gleder meg!

Nå er jeg klar for å sove et par timer, så gjøre lekser, og sove igjen <3JULEVASK OG PEPPERKAKER

I dag har vært en ganske normal dag i desember. 3. søndag i advent startet for meg klokken 12 (hurra for å sove lenge), og jeg begynte på mine oppgaver i julevasken; støvsuge og vaske oppe. Jula er i full gang, men vi har ikke fått juletre enda. Blir nok i løpet av kommende uke det. Faktisk så er den eneste julepynten som er å se i huset sjokoladekalenderen min til en dollar på Target, hehe. Vi er litt treige her i huset altså! Men er det noe amerikanere er flinke på så er det julelys på husene! Bare ta en titt på denne filmen, helt rått:

Har også laget litt pepperkaker i dag. Amerikanske pepperkaker vel å merke (er det et norsk uttrykk??? sorry for den dårlige norsken min, haha). Uansett, disse pepperkakene er veldig annerledes fra gode gamle norske pepperkaker. Deigen er mørk og smaker IKKE godt!!!! Syns det er halve meninga med pepperkakebaking! Dessuten kjevles ikke deigen tynn, men ca 1/4 inches. Kommer jo til å bli gigantiske da (ikke at det er noen bombe ... er jo i usa).

Ellers har jeg ikke gjort så mye. Vasket tøy, som minner meg på at jeg må gå opp og ta det ut av vaskemaskinen før det stinker vått tøy. Har også spilt litt Wordfeud med Oline, sykt avhengighetsskapende! Ble tid til litt skyping med mamma også :-)

Meg akkurat nå:I går begynte forresten jeg og Drew (vertssøster Mindys kjæreste) å diskutere hvilket land som er best på ski, Norge eller USA. Hallo, det er jo ikke et spørsmål engang. Men bare for å bevise at jeg hadde rett, spilte vi Ticket to Ride og den som vant var best på ski. Heldigvis, etter en nervepirrende runde, slo jeg han! :-D

Den ene skitreneren driver og poster sånne videoer av en amerikansk skiløper-jente som heter Kikkan Randall eller noe sant på hjemmesiden til skilaget og skryter av hvor flink hun er. Irriterer meg til de graaader, Norge er BEST!!!!! Hehe

God natt mine søte små vennerJULEGAVER

Noe jeg liker godt med julen er å kjøpe julegaver til andre og se på når de åpner dem. Dessverre får jeg ikke sett familien min gjøre det i år, men det skal bli spennende og nytt og feire amerikansk jul! Sendte julegaver hjemover for 2 uker siden, og skal være fremme i løpet av neste uke. Er veldig redd for at de skal ha kommet bort i posten, men får bare håpe på det beste. Det skjer jo ikke ofte, men noen i utvekslingsgruppene på facebook har opplevd det. Hadde jo vært utrolig kjedelig!

Ellers har jeg fått to pakker i posten denne uka, en fra bestevenninna mi Oline som bor i Tennessee dette året, og onkelen min i New York. Oline feiret Thanksgiving i NY, så jeg fortalte henne at jeg ønsket meg en NY caps, for jeg glemte å kjøpe en da jeg var der tidligere i høst. Hun sendte den i en pakke som er beregnet for stek/kjøtt, så når jeg kom hjem hadde vertsfar lagt den i frysen fordi det sto "Keep Frozen" på den, hahaha! Digger capsen, men skal pakke den inn så jeg kan åpne den på julaften igjen, hehee. Den andre pakken var typisk american; finfin eske istedenfor innpakningspapir. Gleder meg til å få flere, pakker fra Norge i posten er det beste som finnes!

På fredag var jeg på årets første skitur! Eller, det var trening da, men føltes herlig å ha ski på beina igjen! Camilla og jeg trente i Elm Creek, en ca 2.5 km lang bane som de har produsert snø på fordi det ikke er snø her enda. Bare halve banen var åpen, så den var vel litt over en kilometer lang og vi måtte gå runde etter runde etter runde. Gleder meg til vi kan gå ordentlig lange turer der det ikke er det samme om og om igjen!

Fikk også skigenseren min fra skilaget på torsdag! Den er sååå deilig og varm. Bestilte Medium, men i Norge ville den vært Xtra Large ... haha. Ante ikke at den var så stor, men jaja. Digger den uansett!


NY capsen <3<3Pakke fra onkel :-D


Ellers har jeg ikke gjort så mye i dag. Ryddet rommet som av en eller annen grunn blir rotete etter en dag, og vært ute og spist med Abby og Rocio.

Var også på date med min kjære og trofaste iPod. Ingen kan noensinne skille oss, elsker deg! Hehe. Vi gjorde ikke så mye egentlig, han tok for det meste rare bilder av meg. Romantisk, eller hva?

... Vet ikke hva som er galt med meg, men noe må det da være.
FLY ALENE I USA

FØRST OG FREMST MÅ JEG BARE SI AT I DAG VAR TIDENES HARDESTE TRENING!!! VI HADDE HILLSIDE INTERVALLER I OVER 1 TIME OG DET VAR GRUUUSOMT! LANG BRATT BAKKE SOM VI MÅTTE SPURTE OPP OG JOGGE NED FIRE GANGER, SÅ PAUSE I 2 MIN OG SÅ STARTET VI IGJEN. HERLIGHET, ER HELT FERDIG JEG.

Over til det jeg skulle skrive om. Fikk denne kommentaren:

Hei! Jeg skal være utvekslingsstudent. Kan du være så snill og skrive litt om flyturene, fra Norge til New York og fra NY til stedet du bor nå? Dro du alene på flyturene? Får du noe hjelp om hvilket fly du skal på?

Så gøy at du skal være utvekslingsstudent! Lykke til med forberedelsene, og ønsker deg et supert år når tiden kommer :-)

På Gardemoen i Norge møtte en fra Explorius oss, og samlet alle studentene med familie som var møtt opp. Vi fikk den informasjonen vi trengte, og jeg fikk hjelp av pappa til å sjekke inn bagasje og alt det der. Etter å ha gått gjennom sikkerhetskontrollen var det bare oss studenter (ca 30) igjen, Explorius-mannen og familiene kommer ikke gjennom der. Det gikk veldig fint å være alene, gikk i små grupper med noen andre studenter og det var lett å finne frem til gaten og komme seg på flyet.

Når vi ankom USA måtte vi først gjennom en pass og visa-kontroll hvor vi ble møtt av en fra Explorius. Fant bagasjen selv, og tok flyplass-toget med noen andre studenter til utgangen der vi ble møtt av flere Explorius-folk. Vi var sammen med dem under det meste av oppholdet i NY, bortsett fra noen shoppingtimer hver dag.

På avreisedagen ble vi delt opp i puljer alt ettersom når flyet vårt gikk. Jeg og de andre i min pulje møtte opp i lobbyen på hotellet klokken 3 på natta, der ei dame fra Explorius samlet oss og vi kom oss på bussen til flyplassen. For å være ærlig husker jeg ikke så mye fra denne dagen, bare stykker av det som skjedde. Var utrolig trøtt og nervøs siden jeg skulle møte vertsfamilien for første gang, og følelsene mine var et eneste stort kaos! Uansett, Explorius-dama ble med oss til flyplassen og forklarte oss hvordan vi sjekket inn bagasje, og så måtte vi gjøre det selv. Deretter ble vi delt opp i enda mindre grupper, jeg var med fire andre som skulle mellomlande i Pennsylvania. Her ble vi forlatt til oss selv, og sammen med de andre kom jeg meg gjennom sikkerhetskontrollen og alt det der, og tok fly med dem. Etter Pennsylvania tok tre av dem noen andre fly videre, mens jeg og ei jente som også skulle til Minnesota, tok fly sammen til Minneapolis - vår endelige destinasjon. Syns det var veldig greit å ha noen å reise med hele tiden, spesielt på denne siste flyturen da vi begge var veldig nervøse og fikk roet hverandre ned litt :-) På flyplassen ble vi begge møtt av hver vår vertsfamilie, og det var det.

Syns ikke det var noe skummelt å reise alene, det var helt ærlig en av mine mindre bekymringer! Så dere fremtidige utvekslingsstudenter får nok ikke noen problemer med det, selv om noen av dere kanskje må fly helt alene. Det går nok bra!

Reiste sammen med Caroline helt til høyre (hun var med til Mpls), og Janita med mørkest hår :-)

Kaia var også med + ei jente til fra Danmark.GRAFISK: NORSK RESTAURANTMENY

Soooo, dette er vårt siste prosjekt i grafisk; design en restaurantmeny. Ikke den vanskeligste oppgaven akkurat, men det tar så lang tid å finne mat og skrive om den! Brukte sikkert over halvparten av tiden på det. Syns drikke/beverages delen ser heeelt teit ut, men drit i det. Menyen er tosidig, og brettes sammen i tre deler :)

Nå har vi begynt å designe T-skjorter som vi skal trykke senere i år. Gøy! Vi får også ha et personalized project som er finals-oppgaven vår. Vet allerede hva jeg skal gjøre, så slipper å bruke tid på å tenke og researche så mye.
Har også laget en liten se-frem-til-liste for desember som jeg skal fylle ut etterhvert som jeg legger planer. Har den som skrivebordsbakgrunn, og kan virkelig anbefales!


Ellers skjer det ikke så mye nå. Hjemlengselen er på vei til å slippe taket, og jeg var på skolen i dag (forsov meg til første time, men var der fra 2nd period). Bare et par ganger i klasserommet at jeg fikk helt tårer i øynene, og måtte blunke 500 ganger i minuttet så ingen skulle merke det. Hehe. Snakket også med engelsklæreren min om talen min i dag. Hun er så hyggelig, og bare 22 år. Hennes første år som lærer! Hun spør ofte om hvordan det går og om jeg trives, og i dag begynte jeg å gråte foran henne da jeg fortalte at jeg hadde vært hjemme på grunn av veldig hjemlengsel og spurte om jeg kunne utsette talen min. Hun var veldig forståelsesfull, og sa "if you ever need a hug, I'm here!". Hun er så snill!

Ligger visst veldig etter i US History. Arh, den mest travle klassen, skjer noe hele tiden der jo! Har terminology sheet due i morgen, quiz på torsdag og unit test på fredag. Vi  begynte nettopp på nytt unit jo! Kan ingenting, så må faktisk øve til denne prøven ... Pleier ikke øve så mye til historyprøver, for det er så lett om jeg bare følger med i timene.

Fremdeles utroooolig irriterende at NRKs nett-TV hakker sånn. Nei nei, ja ja.DÅRLIG DAG


Sykt klisjé med sånn quote, men i dette tilfellet passer det så sykt godt. Sov ingenting i natt. Var rastløs, gikk sikkert på do 5 ganger, ryddet mitt utrolig rotete rom, og lå i senga og stirret i taket. Var umulig å sove, hadde så hjemlengsel. Sovnet i 6-tiden på morgenen, og 6.30 ble jeg vekket av vertsmor som sa det var på tide å stå opp og gjøre seg klar for skolen. Var så trøtt at jeg sovnet igjen rett etterpå. 6.50 ble jeg vekket igjen av vertsfar. Amerikanere har veldig høy arbeidsmoral, og det skal mye til før de blir hjemme fra jobb. Vertsforeldrene mine vil meg bare mitt beste, og tenkte at jeg sikkert kom til å føle meg bedre om jeg gikk på skolen og holdt tankene mine opptatt. Men noen ganger sier bare kroppen nei. Dere skjønner, det å ha hjemlengsel sliter på kroppen. Det gjør vondt i hodet og verker overalt, ikke minst rundt øynene fordi man gråter ukontrollert. Jeg er irritert på meg selv fordi jeg ikke klarte å gå på skolen, men likevel vet jeg at det var det eneste riktige å gjøre i dag. Ville ikke gråte meg gjennom timene på skolen, så var inegn vits i å dra.

Utover formiddagen ble jeg ikke noe bedre. Gråt konstant, det stoppet aldri opp. Funksjonen som holder tårene tilbake var totalt ødelagt.

Hele dagen i dag har egentlig bare gått til å ligge og råtne i senga. Ei venninne kom på besøk etter skolen for å høre hvordan jeg hadde det. Det var veldig hyggelig, og jeg blir glad av å se at folk bryr seg! Jeg avtalte å skype med pappa i fire-tiden, og det var veldig fint å snakke med noen som virkelig forstår hvordan jeg har det. Skypet med mamma etterpå, og begge var veldig forståelsesfulle og støttende. Vet at mange organisasjoner fraråder studenter å ta kontakt med foreldre når de har hjemlengsel, men for meg funker det bedre på denne måten. Har også fått oppmuntrende meldinger i hele dag på mobil og facebook, det er fint å se at folk følger med og bryr seg. Tusen takk!

Noen har spurt om jeg skal reise hjem, og svaret er nei. Å reise hjem har aldri vært et alternativ for meg. Et utvekslingsår består av mest oppturer og noen nedturer, det var jeg klar over før jeg kom hit. Hvis jeg hadde reist hjem nå, vet jeg at jeg ville angret på det.

Apetitten har manglet i hele dag. Hadde litt melkesjokolade og en miniporsjon laks og salat, that's it. Nå har jeg tatt meg en dusj og er klar for å legge meg. Klokken er 8.20 og jeg er stuptrøtt etter å bare ha sovet en liten time i dag. Øynene mine er helt hovne, men jeg er fast bestemt på å gå på skolen i morgen. Har ikke tenkt å ligge her en dag til, vil virkelig ikke gjenoppleve denne dagen.

God natt til meg, snart god morgen til dere.HOME FOR CHRISTMAS


Det er midnatt og jeg får ikke sove. De siste dagene har vært ille, hjemlengselen kommer snikende hele tiden og jeg har egentlig bare isolert meg selv. Det startet i midten av forrige uke, mens jeg fremdeles var i California. Jeg skulle ønske familien min var der og kunne oppleve alt sammen med meg, i tillegg til at jeg var trøtt og sliten (noe som egentlig ikke gir mening siden jeg var på ferie). Kanskje det er hjemlengselen som gjør meg sliten. Ja, faktisk så sliter det meg helt ut. Det er også desember og advent, og jeg savner alle de norske juleforberedelsene noe så inderlig.

Når man har hjemlengsel er det veldig lett å bli negativ til alt rundt deg. Jeg irriterer meg over språket, menneskene, alt. Jeg er også veldig stille, fordi jeg får helt klump i halsen hver gang jeg må snakke. Fy søren, det er helt forferdelig egentlig. Vet ikke hvorfor jeg skriver dette heller. Kanskje fordi jeg vet det er mange som skal på utveksling neste år som leser denne bloggen. Dere skal vite at det er ikke lett. Det er ikke en dans på roser, ikke noe liv på en rosa sky. The American Dream eksisterer ikke, så om du vil til USA på grunn av det burde du nok tenke deg om etter en bedre grunn.

Jeg prøver å tenke på hva det var som fikk meg til å reise hit i det hele tatt. Roter i hjernen min etter ting jeg ikke likte med livet mitt i Norge, men det er søren meg ikke så mange ting egentlig. Faktisk så elsker jeg mitt norske liv. Tryggheten, være omringet av folk jeg har kjent hele livet, søstre som er mitt eget speilbilde, venner jeg alltid kan regne med. En variert skoledag. Ikke bare samme greia dag ut og dag inn.

Akkurat nå er jeg egentlig bare mer irritert på meg selv enn lei meg fordi jeg savner Norge. Jeg er irritert fordi jeg ikke trodde jeg skulle få mer hjemlengsel etter forrige breakdown, og nå sitter jeg her og vil bare hjem til dyna mi på rommet mitt i Norge. Jeg vil feire norsk jul. Jeg vil klemme mamma. Jeg vil klemme pappa. Jeg vil klemme mine to fantastiske søstre. Jeg vil gi alle vennene mine en eneste stor bamseklem. Dere aner ikke hvor mange ganger jeg har gjenopplevd i hodet den dagen på Gardemoen da jeg reiste fra Norge. Pappa som kjørte meg til flyplassen, klumpen jeg hadde i halsen hele veien og hvordan jeg ble helt panisk da tiden var inne for å gå gjennom sikkerhetskontrollen og jeg måtte si hade til Pappa. Den siste lange klemmen. Å slippe taket var det vanskeligste jeg har gjort i hele mitt liv. Det var som å si farvel til barndommen.

Hjemlengsel er ikke til å unngå, det visste jeg før jeg dro hit. Likevel hadde jeg ikke forestilt meg helt hvordan hjemlengselen min kom til å bli. Jeg hadde liksom ikke helt opplevd hjemlengsel før jeg reiste. Jeg visste ikke hvordan det var, eller hvordan jeg kom til å takle det. Den kommer som regel rundt spesielle tider på året, som bursdagen min og venners/families bursdag, og nå jul. Den viser seg også når venner har det vanskelig hjemme. Jeg føler meg som en sviker som har reist fra dem. Alt jeg vil er å være der for dem og snakke med dem. Det å ikke ha min storesøster og lillesøster rundt meg hele tiden er også veldig vanskelig. Jeg savner dem sånn, hver eneste dag. Jeg vil le av morsomme bilder med Aline, prate med henne på tunge netter, og bare være helt meg selv. Jeg vil kile Malene og høre den herlige latteren hennes, mose henne med klemmene mine, spille Super Mario og andre Nintendospill med henne og se henne vokse seg eldre. Jeg savner å ha venner som bor 100 meter fra huset mitt. Jeg savner jentekveldene våre, og hytteturer.

I morgen skal jeg ha en tale i engelskklassen min med argumenter for å ha krig. Er langt fra ferdig med den, og vi kan ikke bruke notater engang. Aner ikke hva jeg skal gjøre, har ikke fått jobbet med den fordi hjemlengselen ødelegger for meg. Det gjør meg irritert. Hvorfor har jeg hjemlengsel når dette året er så steike dyrt? Serri.

Nei nå er klokken halv ett. Hva flaten, 5 og en halv time til jeg må opp og lide meg gjennom skolen. Vanligvis er skolen helt grei, selv om det er kjedelig faglig. Men jeg vet hvordan det er å være på skolen når jeg kan begynne å grine hvert øyeblikk. Aldri i livet om jeg skal holde noen tale i morgen nei.

Jeg hører på Jarle Bernhoft og savner norsk radio. Har jo NRK radio appen på iPoden men det er jo ikke det samme. Savner pappas gamle Kurér radioer, han har sikkert 20 +++. Har ikke glemt gode gamle Odd Nordstoga da. Terapi for sjela!

Vet ikke om jeg skal kutte ned på kontakten med de hjemme. Noen ganger når jeg skyper er jeg helt på gråten, men når det går flere uker mellom hver gang jeg skyper er det veldig hardt. Føler nesten organisasjonen min forbyr meg å skype ofte, men jeg er redd for at det skal gå for lang tid mellom hver gang. Det er vanskelig å finne balansen. Jeg vet det er veldig forskjellig fra person til person når det kommer til hvor ofte man skyper. Jeg kjenner noen som syns det er best å gjøre det ofte, mens andre har veldig lite kontakt og liker det best sånn. Jeg vet ikke hva som er best for meg enda.

Jeg angrer ikke i det hele tatt på at jeg reiste hit, men det er hardere enn jeg hadde forestilt meg. God natt.DU VET DU ER I USA NÅR ...

... Ingen vet noe om andre land enn USA.

... Ingen kan noen andre språk enn engelsk.

... Hele verden bruker Amerikansk Dollar ifølge dem.

... De eneste språkene som fins ifølge dem er engelsk, fransk, tysk, spansk, kinesisk og arabisk.

... Det er helt normalt å "spanke" barna sine, altså slå eller sparke dem om de gjør noe galt. Alle er for dette, og folk blir helt sjokkert når jeg sier at det regnes som barnemishandling i Norge og mange mange andre land.

... Det er heller ikke unormalt å vaske barns munn med såpe og vann fordi de "snakker skittent".

... Et fåtall har vært utenfor USA's grenser.

... Du må kjøre for å komme deg overalt.

... President Bush rotet til landet, mens Obama får skylden.

... Om man er under 20 år blir man sett på som et barn, og blir behandlet som et barn.

... Man må ha Hallway-pass for å være utenfor klasserommet mens det er time.

... Vi har "lockdown" på skolen, som betyr at alle må sitte under pulten eller i et hjørne mens det foregår narkotika-søk med hunder eller leting etter bomber.

... Alle er involvert i noe på skolen; sport, klubb, organisasjoner.

... Alle topper og gensere er korte. UTROLIG IRRITERENDE! Er ikke vandt til at alle klær viser magen. Serri, det gjør meg gal.

... Folk bruker fremdeles tøy de hadde på barneskolen.

... Alle går på jakt, og det er normalt å bruke jaktgensere og jakker på skolen.

... På fredager sier lærerne "keep out of trouble", "stay away from boys" og annet i den duren.

... Alle klager støtt og stadig over hvor mye penger de må bruke på bensin.

... Det er INGEN offentlig transport.

... Alle ligger 10 år bak oss når det gjelder mote.

 ... Guttene er veldig frempå.

... High school-elever skifter kjæreste like ofte som de skifter klær.CALIFORNIA BEACH

LOS ANGELES/HOLLYWOOD DAG 1

I dag kjørte vi fra Palm Desert til Los Angeles (ca 2 timer) og det har vært en digggg dag. Vi kom litt seint av gårde, så var fremme i LA i ett-tiden. Gikk først langs Malibu Beach, utrooolig fint sted! Tok ca en time å komme oss derfra til Beverly Hills, selv om det bare ligger noen kilometer unna, fordi det er så døøøødla mye trafikk! Blir helt rastløs. I Beverly Hills var det steike mange fine og store hus. Serri, kunne godt bodd der for å si det sånn! (Selv om Norge er best!).

Deretter kjørte vi til Hollywood og gikk langs Walk of Fame. Det var rått, og kjempegøy å se stjernene til noen av favoritt-kjendisene mine! På kvelden gikk vi ut og spiste, og sjekket inn på hotellet. Er helt dau i beina, men gleder meg til å se enda mer i morgen!

En ting jeg har merket her er at alle minner sånn om kjendiser her. Blir helt paranoid, og ser meg rundt hele tiden fordi jeg tror jeg ser en kjendis men så er det bare noen som ligner. Nå skulle Julie vært her altså, "KJENDIS!!!". Ser henne for meg, haha! Men ja, folk er litt kjendis-ish i denne byen. Hehe.Les mer i arkivet » Oktober 2012 » September 2012 » August 2012

MARI, 17:


FOTO & UTVEKSLINGSBLOGG: Hei! Jeg heter Mari og er 17 år. Går tredje året på Media & Kommunikasjon, påbygg. Bodde i Minnesota, USA skoleåret 2011/2012 som utvekslingsstudent gjennom Explorius (AFFS). Kontakt: marisvestad@live.no

KATEGORIER:

ARKIV:


bloglovin
hits