heymary -
DA OG NÅ

I går ble jeg sittende en stund og lese gamle innlegg på bloggen min, spesielt fra tiden rett før jeg reiste, og da jeg kom hit. Det er så rart å lese nå, 7 måneder etter. Det var så mange nye ting på en gang, og alt var nytt og spennende. Det jeg tenker mest over, er personen jeg var og personen jeg er nå. Jeg ser mange forandringer i meg selv.

For det første, som mange sikkert har skjønt, ser jeg veldig annerledes på Norge nå. Før jeg reiste var jeg veldig klar for å komme meg vekk og oppleve noe helt nytt, men nå har jeg innsett hvor glad jeg er i Norge og at jeg er veldig solt av å være norsk. Jeg har mye mer nasjonalfølelse nå, og føler mer tilknytning til landet mitt. Det har såklart noe å gjøre med å være borte over lengre tid, men jeg har også lært av amerikanerne på dette området. De er veldig klare på dette området, det å være stolt av der du kommer fra. De har nok litt å lære de også, blant annet det med selvironi. Vi norske gjør jo narr av oss selv og landet vårt av og til, men her er det nesten helt tabu å kritisere USA. Hvis jeg har noe kritisk å si, føler jeg alltid at jeg må dra inn noe negativt om Norge også så de ikke skal tro jeg skryter. Men men, sporte litt av nå.

Jeg har også lært mer om å sette pris på menneskene jeg har rundt meg, både her og i Norge. Kommer nok til å være litt annerledes på det når jeg kommer hjem, spesielt i familielivet. Alle familier krangler av og til, men tviler på at det kommer til å bli mye av det i vår familie fremover. Jeg har vært i USA i et år, og storesøster har vært på bibelskole 9 timer unna. Blir jo ikke helt det samme for henne som for meg, men tror vi begge har lært om å sette pris på familielivet og de menneskene vi har rundt oss. Jeg har også tenkt mer på det i det siste med menneskene jeg har rundt meg her borte. Det kommer til å bli utrolig vanskelig å reise herfra. Jeg har blitt kjent med mange mennesker, og det kommer til å bli rart å forlate dem når jeg vet at det aldri kommer til å bli det samme igjen. Når jeg kommer tilbake på besøk blir det aldri den samme hverdagen. På mange måter virker det hele så meningsløst, men jeg vet jo at det ikke stemmer. Jeg har stabilisert et helt nytt nettverk på en annen side av jorden, og jeg vet jeg kommer til å holde kontakten med mange når jeg reiser.

Den det kommer til å bli vanskeligst å reise fra, er Abby. Mange av dere har sikkert skjønt at vi er veldig nære, omtrent som søstre. Det blir litt som å bo sammen med en bestevenn. Abby kommer til Norge i slutten av juli, og det gleder jeg meg såklart til! Men selv om vi besøker hverandre, blir det nok aldri helt det samme. Vi kommer nok til å ta opp tråden der vi slapp sist, men det blir veldig annerledes med henne fordi vi er vandt til å bo i samme hus. Det kommer nok til å bli vanskelig å tilpasse seg til, både for henne og for meg.

Jeg husker en gang i høst når jeg hadde hjemlengsel, og jeg tenkte på tiden de siste månedene før jeg skulle dra herfra. Jeg tenkte på hvor utrolig psysisk sterk jeg kom til å være, at jeg sikkert kunne takle nesten hva som helst. Det føles ikke alltid som om jeg har forandret meg så mye, men når jeg tenker på alt som har skjedd og sammenligner meg selv med hvordan jeg var før jeg reiste, skjønner jeg jo at jeg er annerledes nå. Jeg er mye mer reflektert, ansvarlig, moden og selvstendig. Jeg kan ta vare på meg selv. De fleste på min alder bor hjemme hos familien, men det har jo ikke jeg gjort det siste året. Mange tenker at jeg har jo vertsfamilien og at det er omtrent det samme. Hvis du tenker det, tar du feil. Ja, vertsfamilien er en støtte gjennom året, og det er uhyre viktig å ha et godt forhold til dem for at resten av året skal bli bra. Jeg har blitt veldig glad i min amerikanske familie, men likevel ... Jeg husker jeg hørte av noen før jeg dro at man aldri kan være seg selv 100% med familien, men jeg trodde ikke på det. Nå har jeg erfart at det stemmer faktisk. Blir jeg spurt om hjelp til noe sier jeg alltid ja med en gang, mens hjemme hadde jeg nok ikke vært så rask. Jeg er veldig glad for at jeg har et eget rom her, så jeg kan få litt privatliv og bare være meg selv, alene. Det trengs når man omgår nye mennesker døgnet rundt.

Hm, det ble litt rotete innlegg dette her, men tror da dere forstår poenget mitt.


CHICAGO

Her er litt bilder fra Chicago på tirsdag! Ca 30 grader, rimelig deilig vær.

The Bean, som er med i mange kjente filmer. Bla. The Vow for de som har sett den! Sto der Channing Tatum har stått hehehehehe


HeheFERIE

Først og fremst: HELG!!!! :-D Ferdig med ukas eneste skoledag, og tar resten fri for å dra på ferie med vertsfamilien. I morgen tidlig setter vi oss i bilen og kjører til Chicago, og jeg gleder meg masse!!! Har ikke vært der enda, men det virker som en fantastisk by! Er ca 8 timer å kjøre dit, og videre går turen til Indianapolis, byen der Super Bowl var i år. Blir kjempegøy det også, byen er veldig stor og fin! I Indianapolis skal vi se vertssøster Tracy svømme i nationals, det blir kjempespennende! Hun er utrolig flink, så satser på at hun vinner :-D

Den siste uka har det ikke skjedd så mye. Torsdag og lørdag var jeg på zumba og turbokicking, fredag hadde jeg bonfire. I dag hadde jeg gruppediskusjon i engelsk som er sånn at man gjør research om et tema, og så sitter foran klassen med en liten gruppe og prøver å finne en løsning på problemet mens klassen ser på. Det må vare mellom 40 og 45 minutter, og vårt tema var hvordan vi kan få ned lønnen til professjonelle idrettsutøvere. Fikk kjempegod karakter på det, så det var jo bra. I forrige uke fikk jeg forresten tilbake et essay i engelsk, og fikk 105 av 110 poeng! Ble glaaad, for lærerne er ofte ganske strenge.

I dag dro jeg og klippet håret etter skolen. Frisøren tok heldigvis ikke så mye, sparer jo til lengre så. Men men. Var deilig å bli kvitt de slitte tuppene.

Seriøst så mye interresant jeg har å skrive om for tiden altså. Rene dagboka dette her. Eller logg fra dag til dag.

SOMMERVÆR

Er så utrooolig deilig vær ute! Sommertøyet er tatt frem, og vinterskoene er byttet ut med Vans. Elsker det! Kjempevarmt hele uka nå, må si jeg liker Minnesota godt hehe.

Været for denne uka:

Litt forskjell fra forrige uke da det snødde... Typisk Minnesota å skifte vær så fort:KULTURFORSKJELLER

Får ofte spørsmål om hva jeg synes har vært de største kulturforskjellene mellom Norge og USA. I utvekslingsgruppa på facebook var det en post for ikke så lenge siden om kulturforskjeller, og kjenner meg veldig igjen i alt det de andre utvekslingsstudentene skriver. Har satt sammen en liste av noe av det:

- Maten (USUNT!!!)
- Mange regler på alt mulig, f.eks. curfew, dresscodes etc.
- At folk er så vennlige.
- Hvor uvitende de er om verden rundt seg.
- Religion, folk viser mye mer hvilken religion de tilhører, regler er bygget på religion (kristendom, mormoner etc.)
- Hvordan de "behandler" flagget sitt, med Pledge of Allegiance og generelt hvor stolt de er av landet sitt og av å være amerikanere.
- Stooor mangel på offentlig transport. Eneste gangen jeg har tatt tog/buss var fra Mall of America til Elk River, og det går sånn to ganger om dagen .... 
- Folk er generelt ganske overfladiske. Spesielt det med "Hi, how are you?" "I'm good, thanks, how are you?" I'm good, thanks for asking". Hallo, 90% av gangene folk spør om det så bryr de seg egentlig ikke for de vet at svaret kommer til å bli "good". Er det mulig.
- Personal space. I Norge kan man skumpe litt borti noen på butikken uten å måtte beklage seg, men her er det "Oh, excuse me" når man står to meter unna. 
- Bilen brukes heeeeele tiden. Nå bor jo jeg litt utpå landet kan man vel si, men likevel. Kan ikke gå 30 meter, det er for langt, så da tas bilen frem. 
- Mange som er for dødsstraff.
- Mange konservative i politikk. Obama er mange steder et big no no.
- Bruk av dop. Utrolig mange som tar drugs her i forhold til i Norge.
- FREE REFILLS!!! Betaler du for brus så kan du fylle opp så mange ganger du vil. Det gjelder overalt, og på restauranter og en del andre utesteder fyller servitørene opp hele tiden uten at du spør.
- Ingen faste plasser i kinosalene. Første mann til mølla!
- Skole-og fraværssystemet + at lekser spiller så stor rolle for karakterene.
- Dyrt med lege fordi de ikke har free health care.
- Cheerleadere og skolesport.

+++++++++

 LOST IN THE WOODS

Soooo, tirsdag var det innlevering av fotoserie 2. Hadde egentlig glemt det litt. Eller glemte det med vilje. Hehe. Snille Tessa lot meg ta bilder av henne i skogen dagen før, så fikk satt sammen en serie. Har ikke noe navn på den egentlig. Lost in the woods? Redigerte bildene veldig forskjellig da, spesielt det siste passer liksom ikke helt inn. Jaja!

PAKKE I POSTEN

I går skjedde det noe spennende. Da jeg gikk fra skolebussen til huset etter skolen, stakk det en pakke ut fra postkassa! OOOOG den hadde mitt navn på! Woho! Så nå kommer en liten historie til dere:

Da jeg kom inn døra var jeg kjempespent på hva som var oppi. Visste at det var fra min kjempesøte venninne Marie, for det sto jo avsender på hehe xD xD xD :P :P :P

Åpnet pakken, oooooog inni lå det en fin boks med navnet mitt på! Woho!


Åpnet den, og inni lå det masse godteri og et kooort! :D


Så tenkte jeg bare "mmmm masse godteri for meg selv!"


Og var egentlig ganske ego


Men så tenkte jeg at jeg kan dele med vertsfamilien min siden de er så snille. De fortjener litt Smørbukk. Spesielt vertsfar hehe. Her om dagen spiste Abby og jeg en Stratos-sjokoladeplate, og la den på benken på kjøkkenet slik at den så uåpnet ut. Når vertsfar kom hjem så han den med en gang og ble skikkelig excited haha. Men så var den tom. Hoho. Så nå fikk han litt Smørbukk isteden.

Tuuuusen takk Marie!!! <3FØRSTE HELGA I MARS

Denne uka gikk både seint og fort. Hjalp veldig med snow day på onsdag slik at vi fikk en liten fridag midt i uka. Torsdag gikk jeg på Zumba med Karissa, MacKenzie og Abby, kjempegøy!!!! Veldig artig måte å trene på, så vi skal begynne å gå der fast. Fredag føltes mest som tirsdag egentlig, så var veldig deilig å vite at det var helg!!

Helga har vært slappe-av-helg egentlig. Fredag hadde jeg egentlig planer, men det ble avlyst. Dro til YMCA med Abby og Shari, og så noen episoder av One Tree Hill på kvelden. Lørdag skulle jeg egentlig ta bilder til fotooppgave, men vi bestemte oss for å ta shooten i dag isteden. Når jeg våknet i dag var det sol, typisk min uflaks. Bortkastet tid å ta bilder i dette lyset når jeg har et tema som er avhengig av overskyet himmel, så utsetter det til i morgen isteden.

I går ble lillesøsteren min Malene 12 år!!! WOHOOO!!!! De hadde familieselskap for henne, så jeg var med dem på skype en stund. Koselig å snakke litt med slekta! Senere på dagen kom Lilia og Andrei over. Jeg designet bryllupsinvitasjonen deres med forlovelsesbildene jeg postet tidligere, resultatet ble ganske bra!

I dag skal jeg til Brianna tror jeg, og så er det skole igjen i morra huff. K to the j e d e l i g. Heldigvis har vi ikke noen prøver. Trooooor jeg.

Okei over og ut hade.

Må jo lage snømann på snow days.
PANORAMA

Prøvde å lage sånn old effect panorama. Ble litt mislykket på grunn av refleksjonen i vinduet og at de ikke er midtstilt, men jaja.Les mer i arkivet » Oktober 2012 » September 2012 » August 2012

MARI, 17:


FOTO & UTVEKSLINGSBLOGG: Hei! Jeg heter Mari og er 17 år. Går tredje året på Media & Kommunikasjon, påbygg. Bodde i Minnesota, USA skoleåret 2011/2012 som utvekslingsstudent gjennom Explorius (AFFS). Kontakt: marisvestad@live.no

KATEGORIER:

ARKIV:


bloglovin
hits