heymary -
FØRSTE DAG AV 2. SEMESTER

Etter nok ei langhelg var det tid for å starte det nye semesteret som betyr ny timeplan, nye klasser, ny lunsj, nye folk. Var litt nervøs før jeg gikk på skolen i dag, men det hadde jeg ikke trengt! Liker den nye timeplanen min veldig godt!

1. English/Speech 
Dette er en helårs-klasse, så hadde dette faget forrige semester også, men jeg er i 1. time nå istedenfor 4., og det er nye folk og en annen lærer. Har Rocio i den klassen da, som er veldig fint!

2. Photography 3
Denne klassen består av foto-veteraner, så tror det kommer til å bli gøyere enn Photo 2, selv om jeg likte den klassen godt. Nivået er mye høyere her, så de som tar denne klassen er virkelig into foto.

3. Government
Er ikke så gira for denne klassen egentlig. American Government syns jeg er kjedelig også er det så mange terms og greier å huske på. Abby tok denne klassen forrige semester, og hun syns den var vanskelig. Huff.

Lunsj
Uvant å ha den første lunsjen, istedenfor den tredje som jeg hadde forrige semester. Denne starter 10.38 som er tidlig for meg! Visste ikke om noen som hadde denne lunsjen, men heldigvis fant jeg en del av vennene mine! :-)

4. Yearbook
Er glad for at jeg har Yearbook 4th hour istedenfor 3rd som jeg hadde første semester. Denne klassen er mye mindre og det er ikke så mye bråk. Orker ikke sitte og høre på den gossipen til de i 3rd hour. 

5. Graphics
Den eneste av klassene som er den samme som før. Samme time, samme folk. Liker den godt, så er glad for at ingenting ble endret! Eller, det eneste som er forskjellig er at vi har fått en proctor, som er en elev som hjelper læreren. Det kan være å rette quizzer, gjøre ærend for læreren (innenfor skoleområdet) eller hjelpe faglig. Proctoren er kjempegod i photoshop, så kan lære oss mye!

6. Video Photography/Film Studies
Syns ikke video er det gøyeste faget i verden, men det er jo etter erfaringer fra MK. Kan bli ganske annerledes her! Klassen er ganske liten, bare 12 elever! Stor forskjell fra tidligere år der de har hatt 20-30 klassen.

Dette er altså min nye timeplan, og jeg er fornøyd! :-) Liker alle klassene mine så langt, så får vi se hvordan det blir når vi begynner å jobbe haha ...

Et bilde fra kampen i går. Kjempegøy!!! Var så nære å vinne!! Kommer sikkert mer om det senere :-)


LA LAKERS VS. MN TIMBERWOLVES


I dag skal jeg på basketballkamp med Camilla og noen andre utvekslingsstudenter. Kampen er mellom LA Lakers fra California og Minnesota Timberwolves fra ofc Minnesota. Jeg gleder megggg! Vi bestilte billetter for over en måned siden, og jeg har aldri vært på en basketballkamp før, så dette blir gøy! Kampen er visst ganske stor, for folk har snakket om det på skolen og sånt, og NBA er jo generelt veldig populært.

I morgen starter det nye semesteret, og jeg både gruer og gleder meg. Vil ikke bytte klasser, for jeg har hatt det så gøy med de som var i 1. semester klassene mine! Men samtidig skal det bli deilig å få kommet i gang med en ny timeplan. Det eneste jeg ikke vil ta er Government og Video, det er så kjedeeelig. Har dårlige erfaringer med video etter alt vi slet med i fjor på media. Adobe programmene er ikke alltid like villige til å jobbe! Jaja, vi har jo Mac nå da så får håpe det går bedre!


SVAR PÅ SPØRSMÅL #5

Her kommer endelig de siste svarene i spørsmålsrunden!

Hva er det gøyeste du har opplevd i USA?
Det gøyeste må nok være New York og Los Angeles. For noen fantastiske byer, har så lyst til å dra tilbake til begge to! I tillegg kommer TP'ing ganske høyt på lista, hehe. Gøy gøy gøy!

Hva savner du mest i Norge og hva er den største forskjellen?
Det jeg savner mest med Norge er jo selvfølgelig familie og venner, men jeg savner også veldig friheten jeg hadde. Det å kunne sette seg på en buss når som helst og dra hvor som helst uten at noen måtte kjøre meg. Savner også litt skolelivet, selv om det er mye lettere her. Her er det bare så mye fokus på skole, mens i Norge så henger man med samme klassen og har det egentlig ganske koselig. I tillegg savner jeg litt tryggheten, det at jeg kjente personene rundt meg ut og inn. Har jo blitt veldig nær vertsfamilien, spesielt Abby, og noen av vennene mine her, men det er ikke helt det samme. Jeg tror den største forskjellen er dette med frihet. Savner det såååå.

Hvor lang tid tok det før du ble vandt til den amerikanske hverdagen?
Det tok ikke så veldig lang tid. Kanskje et par uker før alt var helt på plass med rutiner og skole.

Hvordan er skolesystemet?
Skolesystemet er veeldig annerledes! For det første er det mye lettere enn i Norge. Kommer selvfølgelig litt an på hvilke fag du tar og hvor skoleflink du er, men jeg har A i alle mine fag og har ikke problemer med skolearbeidet i det hele tatt.

Man har veldig lite frihet på skolen her. Litt sånn at lærerne forventer at du skal oppføre deg som en voksen, men så behandler de deg som et barn. Skjønner ikke heeelt tankegangen deres noen ganger. Ellers må vi ha Hall Pass for å gå ut av klasserommet når det er time. Hvis du blir tatt i gangene uten pass så får du trøbbel. Er også sånn at ingen får gå ut av klasserommet før skoleklokka ringer. Kjempeirriterende! Man har heller ikke lov til å forlate skolens område i skoletiden, ikke engang når vi har lunsj!

Karaktersystemet er også annerledes. Her får du prosent på alt du gjør, og du kan få fra F til A. F er under 64%, D er under 70%, C er 70% - 79%, B er 80% - 89% og A er 90% - 100%. Er jo sånn - og pluss karakterer, men husker ikke hvor grensa går på alle. Vet at A- er mellom 90 og 93%. Du må altså ha 94% eller over for å få en ren A. Er også sånn at du får karakter på ALT du gjør! Lekser, klassearbeid og bare det å være tilstede i timen er noe du får karakter på og som påvirker den endelige karakteren din. Er selvfølgelig prøver som har mest innflytelse på karakteren, vanligvis rundt 60%, men lekser og andre oppgaver er ofte 20 - 30 % av karakteren.

Klassene er også annerledes. I Norge har vi jo vanligvis samme klasse hele dagen, og man blir veldig godt kjent med alle i klassen, men her skifter man klasse hver time. I Norge er det læreren som kommer til klassen, men her kommer klassen til læreren. Hvis du har engelsk i 2. time med Mrs. Sandusky så har du det sammen med de andre som valgte å ta det faget med den læreren i den timen. Derfor har jeg forskjellige folk i hver eneste klasse, bare et par stykker som jeg har to like timer med.

Lunsj og friminutter er også annerledes. I Norge har vi vanligvis to korte friminutt og et langt som vi spiser lunsj i, og ellers ca 5 min mellom hver time så vi har tid til å forflytte oss om neste time er i et annet klasserom. Her har vi kun et friminutt, og det er lunsj. Mellom hver time har i 7 min så vi rekker å gå til neste klasse, men det er sjeldent nok tid. Rekker aldri å hente bøker i skapet og gå på do før nestet time, kan bare gjøre en av dem. Hvis du kommer for sent til en time får du tardy, og hvis du er mer enn 5 min for sen så får du fravær fra hele timen. Dette påvirker karakteren din, noe som er kjeedelig for man kan som regel ikke noe for at man er sen av og til. Noen lærere er veldig strenge på det, mens andre ikke tar det så seriøst. Media Literacy læreren min var veldig snill på det hele semesteret, for Abby og jeg har vært veldig sene om morgenen hele vinteren. Har bare fem tardies og to fravær i den timen selv om jeg vet at jeg skulle hatt maange flere!

Kan du ha videoblogg?
Haha. Ja det kan jeg sikkert!

Alltid gøy å lese litt om forskjellene mellom amerikanere og  nordmenn! F.els guttene, haha.
Jeg skrev et innlegg om forskjeller mellom amerikanske og norske gutter og jenter for et par måneder siden. Her kan du lese forskjellene mellom guttene, og her kan du lese forskjellene mellom jentene.Var forresten skikkelig snøstorm i dag! Vi hadde fri fra skolen fordi siste dag av semesteret var i går, og det var egentlig like greit for det var skikkelig surt ute! I 1-tiden forsvant internettet så plutselig hadde ikke Abby og jeg noe liv lengre. Vi bestemte oss derfor for å kjøre til Dunbros og ta med dataene våre, hehe. Klokken er nå 4, og vi har ingen planer om å dra hjem med det første. Skal poste et par brev og ta en tur på Walmart for å kjøpe noen saker jeg trenger. Hadde egentlig planlagt å dra til Minneapolis med noen venner, men så var det så dårlig vær så det ble ikke noe av.

Jaja, kos dere!FINALS

Finals er på en måte tentamen på high schools. Skal prøve å forklare systemet for dere, for tok litt tid før jeg selv skjønte det , haha!

I dag hadde vi kun klassene som er i 1., 3. og 5. time. De to første timene mine var da altså Media Literacy som vanligvis er min første skoletime, de to neste var Yearbook, og de to siste var Graphics. Hadde altså like lang skoledag som vanlig, bare at oddetallstimene var doblet. I morgen har vi akkurat samme, bare med U.S. History, English og Photo.

Hadde ikke final i noen av fagene i dag, så vi fikk på forhånd beskjed om at vis kulle se film. I Media Literacy så vi Despicable Me (bedre kjent som Grusomme Meg på norsk) som er en av mine favoritt-filmer. Den er så morsom! Gikk glad og fornøyd videre til Yearbook, og guess what - vi skulle se Despicable Me i den klassen også! Da den var ferdig var det tid for Graphics, og jeg fikk litt av et sjokk da læreren satte på Despicable Me i den klassen også! Det må være 6. eller 7. gangen jeg har sett den filmen siden jeg kom hit.

I morgen har jeg final i U.S. History i de to første timene, og det er også min eneste final dette semesteret. Mulig vi skal testes i photoshop i fotoklassen, men det blir ikke noe vanskelig isåfall. Skal se film i den klassen også, så spørs om vi får tid til en test.

Har kommet flere lag med snø nå. Begynner alvorlig å tenke på å kjøpe vintersko nå altså. Har ikke hatt bruk for det siden jeg kom hit, men nå må jeg vel få kjøpt meg noe.

Lagde semulegrynsgrøt i dag, namm. Har hatt risengrynsgrøt, rømmegrøt og havregrøt, men semulegrynsgrøt har jeg ikke smakt siden jeg dro. Det var godttttt, og jeg har fremdeles mye igjen i posen jeg fikk fra Norge. Woho!

Følte det var noe mer jeg skulle fortelle om, men husker ikke hva det var så jaja samma det. Ps. Hunden vår Rudy har forsvunnet :(


SVAR PÅ SPØRSMÅL #4

Svar på flere spørsmål! Glemte det egentlig helt bort, så her kommer de endelig - en måned etter. Hehe. Sorry. Du kan fremdeles komme med dine spørsmål her!

Hvordan var det å begynne på skolen? Sånn i forhold til at fagene er på engelsk, og hvordan fikk du deg venner i starten?
Første skoledag var noe jeg både gruet og gledet meg til, i likhet med alle andre utvekslingsstudenter. Jeg gledet meg til å komme i gang med hverdagen, møte nye folk og oppleve mye nytt, men samtidig var jeg bekymret for om jeg kom til å henge med i fagene, om folk ville være interessert i å være venn med meg etc. Dette var ikke noe jeg trengte å være redd for i det hele tatt! Etter første skoledag gledet jeg meg til skolen dagen etter, og alt gikk fint :-) Jeg snakket med folk i klassene, hang med bra i timene og etter et par dager husket jeg hvor klasserommene mine lå og trengte ikke å se på timeplanen for å være sikker på at jeg gikk til riktig klasse.

Når jeg tenker tilbake nå så er skolen mye lettere enn den var i begynnelsen, men merket det ikke der og da. De forskjellene jeg ser er at jeg var sliten når jeg kom hjem fra skolen fordi alt foregikk på et annet språk, og jeg gjør klassearbeid og lekser mye fortere enn tidligere. Det er også lettere å øve til prøver, og jeg trenger ikke øve særlg mye for å få en god karakter. Skolen blir altså mye lettere etter et par uker!

Å være utvekslingsstudent helt alene i ett nytt land og ett nytt språk gjør at du er nødt til å være frempå og ta intiativ hele tiden. Første dagen snakket jeg med folk i alle klassene mine, introduserte meg selv, fortalte at jeg var utvekslingsstudent fra Norge og så gikk praten derfra. En del fremtidige utvekslingsstudenter er nok litt bekymret for lunchen, for de fleste har vel sett amerikanske filmer med personer som sitter alene på et bord eller folk som tar lunchen med på do. Det jeg gjorde var å snakke litt med noen i engelskklassen (som er klassen vi går til lunch fra) og sa at det var min første dag og at jeg ikke visste helt hvordan ting foregikk. De tok meg med og viste meg alt, og jeg satt med dem i lunchen. Sitter fremdeles med dem, og ei av dem er en av mine nærmeste venner nå :-)

Hadde vært supert om du også hadde skrevet litt generelt om stedet du bor på, skolen din (hvilke fag du har, hvor stor skolen er, hvor mange elever osv.) og vertsfamilien din!
Stedet jeg bor på er en liten by som heter Elk River. Den ligger omtrent midt i Minnesota, som er en av de nordligste statene i USA. Byen har et sted mellom 20.000 og 25.000 innbyggere, og ligger en 40 minutters kjøretur unna the Twin Cities, altså Minneapolis og St. Paul som er to veldig like millionbyer rett ved siden av hverandre. Omtrent like langt unna ligger Mall of America som er USA's største, og verdens nest største kjøpesenter! Har vært der flere ganger, og det er helt rått!! Elk River er en koselig by, men foretrekker den nok om sommeren. Nå som vinteren er her blir det grusomt kaldt, ned mot -30 og av og til verre! Akkurat nå er det -12, og heldigvis blir det varmere, eller mindre kaldt, i helga. Det er ikke særlig shoppingmuligheter her, iallefall ikke for en nordmann som er vandt til Markens og butikker overalt! Derfor drar vi som regel til en av nabobyene eller Minneapolis for å shoppe. Ellers har vi maange spisesteder (McDonals's og Burger King of course, men også gooodsaker som Chipotle, Pizza Ranch, Jimmy John's, Pompeii Pizza etc.) som det alltid kryr av mennesker på, flere coffeeshops (Dunbros, Caribou), en kino, YMCA treningssenter og en del andre ting og tang. 5 min unna huset mitt ligger en svær golfbane, og vi har flere idrettsarenaer som brukes av bla. skolene når det er kamper og konkurranser.

Skolen jeg går på heter Elk River High School og det er i underkant av 2000 elever som går der, så den er jo relativt stor. Er bare en etasje, så den er veeldig lang! Fagene jeg har er Media Literacy, U.S. History, Yearbook, English/Speech, Graphics og Photography (i den rekkefølgen) og når neste semester starter 1. februar blir timeplanen min English/Speech, Photography, Government, Yearbook, Graphics og Video Photography.

Skrev om vertsfamilien og la ut bilder i et svar tidligere i spørsmålsrunden, dere kan lese det innlegget her.


I DAG ER EN GOD DAG

Våknet i dag av at jeg egentlig ikke var særlig trøtt. Herlig å kunne legge seg tidlig, gjør dagen etter såå mye bedre! I går hadde vi fri fra skolen på grunn av Martin Luther King jr. Day, som er en nasjonal fridag. Deilig med langhelg, og syns det er fint at vi har en dag til å minnes alt det grusomme som ble gjort mot African Americans, bare fordi de har en annen hudfarge. Umenneskelig! Var ikke bare slavetiden, men også langt utpå 1900-tallet!

Uansett, til overskriften. I dag etter skolen gikk jeg til Activities Directoren for å høre om de hadde bestemt seg for å gi meg penger tilbake for skitrening eller ikke. Husker ikke om jeg nevnte det på bloggen tidligere, men forrige uke (tror jeg det var) gikk jeg til sportskontoret på skolen og spurte om det var mulig at jeg kunne få alle eller noe av pengene tilbake for skitreningen fordi jeg sluttet, og treningsafgiften går hovedsaklig til buss til trening og konkurranser. Anyways, han sa jeg får full refund! :D :D Så nå får vertsmor en sjekk i løpet av kort tid på $230 (ca 1400 kr) som hun gir til meg. Herlig!

Helga har vært veldig fin. Fredag spilte jeg brettspill med vertsfamilien og så film, lørdag var jeg på Dunbros en stund og så dro jeg til Camilla og overnattet der. Søndag hang jeg med Camilla, Abby og noen gode venner fra skolen. Gøy! Var deilig å ha fri på mandag, dagen ble ikke brukt til annet enn å daffe.

Ellers skjer det ikke mye her for tiden. Under to uker igjen av semesteret, som betyr finals neste uke. 24., 25. og 26. januar er finalsdager (finals er omtrent som tentamen). 24. skal jeg ha final i fotoklassen, som blir en oppgave i photoshop. Sikkert ikke vanskelig, for vi hadde nettopp en lignende test og jeg fikk full score på den. Engelsk skal vi ikke ha final i fordi vi har hatt så mange innleveringer og presentasjoner i den klassen at læreren ikke trenger mer grunnlag, woho! Det siste vi har er en oral interpretation som jeg skal fremføre på fredag. Oppgaven går ut på å velge en barnebok som vi må lese foran klassen mens vi gir stemmer til de ulike karakterene. Gleder meg nesten litt, selv om det blir rart å stå foran klassen og lese som om de var 5 år. Tviler på at vi har final i yearbook, og grafisk blir nok noe lignende fotofinalen. Husker ikke om vi har i media literacy, men vet at vi har i U.S. History og den gruer jeg meg til! Har for tiden 95% i faget, så har ikke så mye å si om jeg gjør det litt dårlig på finalen, men vil jo gjerne gjøre det bra. Selv om jeg liker det faget og syntes det er spennende, er det mye å huske. Er mye lettere når det bare er et tiår vi testes i!

I går var det forresten akkurat 5 måneder til jeg skal hjem. Hjelp!

Jaja. One step at a time! Nå skal jeg snart kose meg med siste episode av Pretty Little Liars, og i morgen kommer One Tree Hill! Wihoo.

Var barnevakt på lørdag for Camillas vertsfamilies hund Bailey og en annen hund, Buddy. Buddy var virkelig noe for seg selv ........

Blir helt emo av å bo i USA altså.

Buddyyy

AMERIKANSK MUSIKKULTUR OG FESTER

Selv om amerikanere hører på mye av det samme som vi norske hører på, er det likevel store forskjeller. Tror det varierer litt fra stat til stat hva disse forskjellene er. Her i Minnesota går det mye i listepop, og Party Rock Anthem er fremdeles helt rått. Meeeeen ALLE hører på country. Fy søren, klarer snart ikke mer. Country kan være ok noen ganger, er jo en del fine sanger, men orker ikke høre på det hele tiden sånn som folk gjør her. Alan Jackson, The Band Perry, Zach Brown Band, Chris Young og sist men ikke minst Keith Urban! Keith Urban konsertbillettene til senere i vår gikk fortere enn de gjorde når Rihanna kom til Norge, det skal jeg love dere!

På et amerikansk party er det mye gangsta yo og rap. Smokin weed er kult og å komme hangover på skolen er jo helt rått. Er ikke overrasket i det hele tatt over hvordan mange av dem ender opp; hjemme hos mor til de er 40. Eller fengsel da. Ei i den ene klassen min (junior, altså et år yngre enn meg) var forlovet med kjæresten på 20+, men da han kom i fengsel fant hun ut at hun måtte gjøre det slutt. Men selvfølgelig måtte hun vente til han var ferdig til å sone så han ikke skulle få breakdown i fengselet.

Nå ble det litt avsporing her, jaja. Uansett, poenget mitt er at amerikanske fester er annerledes enn norske. Drikkegrensa er jo 21 her, men det betyr ikke at det er færre som drikker. Virker faktisk som de begynner tidligere her, og folk er narkomane i skremmende ung alder. Å rømme hjemmefra er ikke helt uvanlig heller. Er maange som kjører mens de er fulle, for de fleste har jo lappen når de er 16.

En annen ting er at mange amerikanske jenter har null respekt for seg selv. På fester eller clubber er det ikke noe dansing slik vi kjenner til. Neida, her står jentene bokstavelig talt og gnir seg inntil guttene. Her er det snakk om stående sex med klær på i full offentlighet. Blir helt kvalm av mangelen på fornuft i hodet deres.

Til slutt vil jeg bare legge med denne her. Do the Bernie er dritvittig, alle er heelt med hver gang denne blir satt på. #1 dancemove altså.SNART LANGHELG

Denne uka har gått ganske seint egentlig. Hver dag har jeg følt at vi lå en dag lenger frem i uken; på mandag følte jeg det var tirsdag, på tirsdag følte jeg det var onsdag osv. I dag hadde jeg skikkelig fredagsfølelse, men nei, det er nok en dag igjen før jeg kan ta meg en velfortjent langhelg etter ei lang uke! På mandag er det Martin Luther King Day, og fy søren jeg digger Mr. King for tiden! Elsker fridager, og alle som gjør dem mulige haha!

De eneste stressende dagene denne uken var mandag, tirsdag og onsdag, som jeg skrev litt om tidligere denne uken. Heldigvis var det ingen prøver eller innleveringer torsdag og fredag, så kan slappe av med ikke mer å gjøre enn en liten current event til Media Literacy som må leveres hver fredag.

Fikk forresten igjen U.S. History prøven jeg hadde i går, fikk 95% wohoo! På de siste prøvene i det faget har jeg fått 98%, 96% og 95%, ikke det vanskeligste faget akkurat. Den første fikk jeg 88% på, men var jo litt vanskeligere i starten da det ikke var like lett å følge med hele tiden. Nå sitter jeg bare å hører på mens læreren snakker, gjør leksene vi får og går gjennom study guiden i forkant av prøven. Letttttt. Uheldigvis får jeg ikke ha det neste semester (som forresten begynner 30. januar) fordi det ikke er plass på timeplanen min. Må ha Government, æsj. Ikke excited for det i det hele tatt, er vanskeligere enn historie og dessuten syns jeg økonomi og politikk er ganske kjedelig (hvertfall den amerikanske) fordi det er så sykt mange terms og greier som vi må pugge. Vanskeligere for meg å lære alt når amerikanere er kjent med det meste fra før av mens alt er nytt for meg! Dessuten er det en seniorklasse, så er mye høyere forventninger enn history som er sophomores. Jaaja, det skal nok gå bra. I verstefall kan jeg sikkert bruke notater på prøven (hehe) slik som jeg hører mange andre utvekslingselever gjøre.

På onsdag ble Rocio med meg hjem på leksedate, men da det viste seg at ingen av oss hadde lekser, bestemte vi oss for å se en film isteden. Elsker Netflix! Man kan se alle filmer og serier der, og hvis det er noe de ikke har så får man den tilsendt gratis i posten og så sender man den bare tilbake når man har sett den. Vi bestemte oss for å se Prince of Persia, hadde ikke sett den før. Jake Gyllenhaal var hovedrollen, så det ga jo filmen et ganske bra utgangspunkt!

Både i dag og i går har det vært kjempekaldt ute, mellom -12 og -18 de gangene jeg har sjekket! Måtte ta den kalde skolebussen hjem i dag fordi Abby jobbet, og gå 5 min i det kalde været frem til huset, Huff huff. Var rimelig deilig å tulle seg inn i et teppe og se på Hannah Montana (hehe). Igjen, jeg elsker Netflix! Fikk et lite stikk av savn når jeg så på, for søsteren min og jeg pleide alltid å sitte og le av han derre Jackson, haha. Det er ganske vanlig for de fleste å savne enkeltting innimellom, og er noe helt annet enn hjemlengsel! Det skjer nå og da, kommer helt uten videre og er over like fort som det kom. Jaja, så satt jeg der for meg selv og lo av Jackson helt alene helt til vertsfar kommer hjem og ler av meg som ser på Hannah Montana :( :( Han vet ikke hva han går glipp av!

Nå lager jeg faktisk MIDDAG! Ja, du leste riktig! Poteter, mais og røkt pølse. Ikke dårlig. Superkokkene next! Har ikke laget middag siden .... husker egentlig ikke sist jeg gjorde det. Kanskje i desember en gang når jeg lagde grøt til vertsfamilien og de ikke trodde meg da jeg sa at det var veldig mettende, så de stekte en giga pizza i tillegg. Grøt og pizza ja, alt amerikanere mikser sammen!

Nå er middagen straks klar! God natt Norge :-)

Jeg, Emma og Lisa (+Julie) i fjor en gang når Emma så The Last Song for første gang. Er så fint å se en ordentlig grinefilm sammen med gode venner! Gratulerer til Emma med 18-års dagen i går og LAPPEN!!! wohoooo :-D


NY UKE

Nå er det ny uke med prøver og lekser, helga går altfor fort! Bare fire dager igjen til fredag, og da er det langhelg! Mandag er Martin Luther King Day, så da har vi fri fra skolen. Deilig!

I dag har jeg en del skolearbeid å styre med, jammen godt jeg ikke har ski lengre! Hadde nok ikke kommet meg gjennom denne uka hvis jeg fremdeles hadde vært med. Bare i dag må jeg skrive ca. fem sider om hvordan 25 ulike animerte TV-serier har påvirket dagens animasjonsprogrammer. Har skrevet to og en halv, så har heldigvis bare halvparten igjen. I tillegg må jeg redigere ferdig fem suspense-bilder, altså bilder som skaper spenning. Kan sikkert legge dem ut senere :-) Må også skrive ca. en halv side om hvilke spenningselementer man finner i bildene, men det er nok fort gjort! Har også en liten prøve i US. History i morra, men heldigvis er det bare terminologies, så trenger ikke mer enn 10-15 min til å pugge. Har også to packages due til i morra, men flinke meg gjorde dem ferdig før helga. Er veldig glad for det nå! En reading guide vi måtte fylle ut på 3-4 sider, og et terminology sheet.

Må prøve å bli ferdig med alt på litt under 2 timer, for skal til ei venninne og se Pretty Little Liars wohooo! Herlighet det er så spennende!

Er snart ferdig med portfolioen min også. Har printet alle bildene (elsker de to svære fotoprinterne på skolen!!!) og skal bare fikse litt på den digitale.

God natt til dere, lykke til med leksene til meg.

AMERIKANSKE FORELDRE

Tenkte jeg skulle skrive litt om forholdet mellom amerikanske ungdommer og foreldrene deres. Det er på mange måter ganske annerledes fra hvordan det er i Norge! Når jeg skriver dette gjelder det selvfølgelig ikke alle familiene i USA, men dette er mitt inntrykk av hvordan flertallet har det.

Amerikanske foreldre prøver i mye større grad enn norske å kontrollere livet til barna sine. Selv om man er 17 år blir man fremdeles sett på som et barn, og ikke en som snart er myndig. De tar valg for barna sine, og det er ikke alltid barna har så mye de skulle ha sagt. F.eks. når jeg sluttet på ski var det flere som spurte hva foreldrene mine syntes om dette, og hvordan jeg kunne ta en slik avgjørelse uten å høre med dem først. De er ikke vant til å ta egne valg, og langt fra så selvstendige som oss! Likevel opplever jeg at ungdommene her har mye mindre respekt for foreldrene enn det vi norske har. Det virker ikke helt som om de forstår at mange foreldre jobber livet av seg for å forsørge familien sin. Den ene læreren min jobber fra 7am til rundt 3pm på skolen, og fra rundt 5pm til 10-11pm som bilmekaniker. Er ikke mye han får vært hjemme med familien sin!

Personlig liker jeg mye bedre den norske oppdragelsesmåten. Vi lærer å bli selvstendige i tidlig alder, og når vi er 18 så er vi mye mer forberedt på å klare oss selv enn det amerikanere er når de når den alderen. Store deler av barndommen får de servert det meste på et sølvfat, og når de plutselig skal klare seg selv så er de ikke på langt nær modne nok.

Selv om jeg har mange gode venner her nede, så er det ikke det samme som de norske vennene jeg har hjemme. Jeg er selvfølgelig kjempeglad i de jeg har her, og vi gjør så mye gøy sammen, men jeg tror det er modenhetsforskjellen som skiller oss litt. De jeg er nærmest er Abby og Rocio, men de er ikke helt amerikanske. Abbys to nærmeste venner er russiske, og de er mye mer modne og selvstendige enn mange amerikanere. Rocio er adoptert fra Guatemala, så selv om hun har bodd i USA mesteparten av sitt liv så er hun mye mer reflektert enn en del andre på skolen. Alle de andre vennene jeg har er mer sånne som jeg gjør masse gøye ting med. Sleepovers, kino, middag og masse slikt. Abby og Rocio kan jeg sitte og snakke med i evigheter! Har selvfølgelig Camilla også, men hun er jo norsk :-)

Heldigvis gir vertsfamilien min meg relativt frie tøyler, for de vet at jeg er vant til det hjemme i Norge, men ser jo at de er litt strengere med Abby.

Jaja, det jeg ville få frem med dette innlegget er at amerikansk oppdragelse er veldig annerledes fra den norske, og det påvirker personligheten og oppførselen til en del ungdommer her. Vil understreke at jeg som sagt har blitt kjent med veldig mange folk som jeg liker kjempegodt, men det er ikke det samme som med norske.

Dette her er så sykt U.S. History klassen min hahaha:


EN LØRDAG I JANUAR

I dag fikk jeg sovet ut, deilig! Klokken 12 sto jeg opp, dusjet og spiste brunch som Abby tok med hjem fra jobb. Fikk også satt på hele to vasker!! Klær og sengetøy, ikke dårlig.

Snart kommer Camilla over for å sove her i natt. Vi skal se Trolljegeren på Netflix, og stå opp tidlig i morgen for å få med oss finalen i Tour de Ski!! Fy søren så spent jeg er. Aner ikke hvordan det kommer til å gå, for nordmennene på både damesiden og herresiden har vært så opp og ned den siste uka. Blir spennende å se hva resultatet blir, og ekstra gøy å se på med en annen nordmann!


PANORAMA

I foto måtte vi ta panoramabilder til i dag. Vet at disse suger, er ikke noe spesielt med dem i det hele tatt, men nå får dere se hvordan det ser ut rundt huset! :-)
QUITTER

Jada jada, holdt ikke ut. Fy søren så kjedelig ski er, gidder ikke gå på det mer når jeg ikke har noen glede av det. Har ikke mye tid heller. Hvordan skal jeg få gjort alt det teite skolearbeidet når jeg ikke kommer hjem før 6, ferdig dusjet og spist middag 7, og så må legge meg 9 for å ikke være zombie på skolen dagen etter? Dessuten har vi jo ikke snø, så har bare gått på ski en gang og det var kunstsnø ... I slutten av januar er sesongen ferdig, og jeg ser egentlig ingen grunn til å fortsette frem til da når jeg ikke er motivert i det hele tatt! I tillegg er det over 70 på laget, og trenerne har egentlig ikke kontroll på alt som skjer.

Var utrolig deilig å slutte på skolen i dag og vite at jeg ikke trengte å gå på trening. Nå har jeg plutselig så mye tid, får gjort skolearbeidet i tide og har mer tid til venner. Liker denne tilværelsen mye bedre!

Eneste som er kjempesurt er at jeg betalte så sykt mye penger for dette! Ble nesten 4000, veldig mye penger!!! Spesielt når jeg ikke likte treningen i det hele tatt. Det suger!!!!! Betalte alt selv, så får bli en dyr og kjempesur lærepenge.A SQUIRRELRARE DRØMMER

I hele juleferien har jeg hatt utrolig mange rare drømmer. Har også drømt mye mye mer enn vanlig. Før ferien hadde jeg litt "tørketid", drømte aldri! Nå er det en ny, rar drøm hver eneste natt. Ikke mareritt eller noe, bare rare rare drømmer. For dere som lurer; ja jeg drømmer på engelsk. Vet ikke helt når det startet, men drømte en gang i høst og plutselig ble jeg klar over at drømmen foregikk på engelsk. Startet sikkert lenge før det, men ble ikke klar over det før da.

Hva drømmene handler om varierer veldig, men har sikkert drømt tre-fire ganger at jeg er hjemme i Norge igjen. Har snakket med flere andre utvekslingsstudenter, og de opplever akkurat det samme! Ellers kan jeg ikke huske de andre drømmene jeg har hatt, det eneste jeg vet var at jeg våknet opp og tenkte at de var veldig rare. Den eneste jeg husker er den jeg hadde i natt.

I drømmen tror jeg at jeg befant meg i USA, men både pappa, mamma, søsknene mine og noen venner var der også. På et punkt i drømmen måtte vi gå på ski, og så var vi i et teater der jeg plutselig skulle spille hovedrollen i Løvenes Konge. Husker ikke hvilken karakter jeg var, men det gikk visst veldig bra for jeg fikk stående applaus. Husker at jeg i drømmen tenkte at jeg aldri visste hva den neste replikken min var, men hver gang jeg skulle si noe, så sa jeg replikken uten å tenke.

Skjedde masse mer, men man glemmer jo mesteparten av drømmer kort tid etter at man våkner. Har googlet litt, og tror kanskje drømmene kommer av mye søvn. Har sovet mye mye i ferien, noe jeg virkelig trengte! Blir dessverre slutt på det nå da, skolestart i morgen! Heldigvis begynner vi ikke før halv 10, to timer senere enn vanlig :)

Har vært så utrolig deilig med juleferie! Å bare slappe av noen ganger, det er noe jeg virkelig trenger. Spise ute med venner, kino, litt familietid (med både den amerikanske og den norske). Liker jula!

PS! På nyttårsaften begynte det faktisk å snø, så nå har vi et 10 cm hvitt lag ute!SEASIDE

HAPPY NEW YEAR

Godt nytt år alle sammen! Nyttårsaften i USA feires med venner, men må innrømme jeg savner skikkelig norsk feiring. Amerikanere er skikkelig dårlige til å feire egentlig, både jul og nyttår er ikke så spesielt. Rakettene brukes kun på nasjonaldagen 4. juli, og jeg er jo hjemme da så får ikke oppleve det.

Har en liten nyttårshatt da så får jeg litt nyttårsstemning. Masse masse godteri er på plass selvfølgelig, slik amerikanere liker det. Føles som om det allerede er 2012 siden det er over midnatt i Norge. Skulle skype med pappa også men så er jeg ikke hjemme, måtte få tak i wifi og skulle spise middag først så ble det litt surr. Får ta det i morgen isteden :)

Rart å tenke på at jeg skal hjem til Norge I ÅR!!! Har det kjempebra her og trives godt, men det å reise hjem er ikke akkurat noe jeg gruer meg til. Fremdeles fem og en halv måned igjen, og skal nyte det fullt ut, men det blir deilig å sette føttene på norsk jord. Allerede etter fire og en halv måned har jeg lært mye, men spesielt å sette pris på det jeg har. Jeg er så stolt av å være norsk, elsker alt ved Norge og alt som er norskt. Hehe.

Godt nytt år igjen, og ta vare på hverandre!

PS! Gratulerer så mye til pappa og Elisabeth med bryllupsdagen i dag! Tiden går fort, allerede ett år siden bryllupet på nyttårsaften! Kjempeglad i dere begge to :)

PPS! Blogger fra iPoden så ble sikkert litt rotete dette her.

 

Les mer i arkivet » Oktober 2012 » September 2012 » August 2012

MARI, 17:


FOTO & UTVEKSLINGSBLOGG: Hei! Jeg heter Mari og er 17 år. Går tredje året på Media & Kommunikasjon, påbygg. Bodde i Minnesota, USA skoleåret 2011/2012 som utvekslingsstudent gjennom Explorius (AFFS). Kontakt: marisvestad@live.no

KATEGORIER:

ARKIV:


bloglovin
hits