• Forsiden
 • Følg meg
  • Follow on Bloglovin
 • Siste Innlegg
 • VISUMPROSESSEN

  Nå er det snart tid for dere kommende utvekslingsstudenter å søke visum! Dere gleder dere sikkert masse til å komme i gang med dette, men til det har jeg bare en ting å si. NEI! Fy søren, jeg tenker tilbake på den prosessen med skrekk altså. For en pain in the ass! Dere skal være glade når det er overstått.

  Så vidt jeg husker fikk jeg DS-2019 og instruksjoner på mail av Explorius i mai en gang. Det varierer veldig når man får det, alt etter hvilken underorganisasjon man har. Jeg vet at med ASSE får man det ikke tilsendt før etter at man har fått vertsfamilie, men jeg fikk jo i begynnelsen av april så det var ikke noe problem. Uansett, DS-2019 er et dokument som underorganisasjonen din sender til Explorius, og er et bevis på at man har rett til å være utvekslingsstudent i USA (om jeg ikke husker feil, noe i den duren iallefall).

  I instruksjonsmailen fra Explorius er det litt hjelp å få med tanke på alt man må huske på, men er sikkert på at 9 av 10 utvekslingsstudenter slet noe veldig med utfyllingen på nettet. Man må nemlig gå til den amerikanske ambassaden's nettsider og fylle ut en lang og komplisert undersøkelse. Den starter opp med noe som ser ut som lett personlig informasjon, men det var ikke mye som skulle til for å bli forvirret her! Nå husker jeg ikke helt konkret hva jeg slet med på denne delen, men den er full av hinder iallefall! I tillegg er undersøkelsen lang og tidkrevende, og likte å slette alt jeg hadde gjort så jeg måtte begynne på nytt igjen. Tror det var omtrent 20 spørsmål som hadde med terror å gjøre. Er du terrorist? Kommer du til USA for å begå terroristiske handlinger? Omgås du i et terror-miljø? Dette var jo en rimelig lett del av spørsmålene.

  Når man endelig har slitt seg gjennom alle spørsmålene, kommer man til en side der man bestiller time på ambassaden. Dette er det lurt å få gjort så fort som mulig, tror man har 48 timer etter at man har fullført undersøkelsen. Når du velger tid på dagen, velg noe veldig tidlig! Tror jeg valgte 7.00 eller noe, dette er fordi disse timene ikke alltid stemmer, og om du velger f.eks. 11.00 kan det hende du ikke kommer inn før i 2-tiden! Uansett, bli ferdig med timebestillingen, både fordi det om sommeren er stor pågang i + at det er lett å glemme bort. Plutselig er de 48 timene forbi, og så må man gjøre alt på nytt.

  Å reise til den amerikanske ambassade i Oslo er noe alle må gjøre, og det er ikke dekket av Explorius. Om du ikke bor i området, bestill buss/tog/fly i god tid! Lettere å få gode priser da :) Hvis du har en venn som også reiser på utveksling til USA så anbefaler jeg dere å prøve å få time der samme dag. Da kan dere reise sammen, og det blir mye mindre kjedelig! Jeg reiste med bestevenninna mi Oline, og det var veldig greit å ha noen å være med! I tillegg var det litt betryggende når vi var på ambassaden, for jeg var livredd for at noe skulle gå galt der! Og når du først er i Oslo, hvorfor ikke planlegge noe gøy? Oline og jeg jobber i Dyreparken i Kristiansand, så vi har gratis inngang i de store parkene i Norge + Liseberg. Derfor dro vi til Tusenfryd etter at vi var ferdige på ambassaden, veldig gøy!

  På selve ambassaden husker jeg at vi begge to var veldig nervøse. Alt var så sinnsykt strengt og beskyttet, og jeg var redd noe skulle gå galt slik at jeg ikke fikk visumet mitt. Først sto vi utenfor i en halvtime ca (kort tid iforhold til de som kommer senere på dagen) mens en mann sjekket en etter en at alle i køen hadde med et gyldig pass. Tror vi var nummer to eller tre i køen. Så ble vi kalt inn en etter en. På vei inn måtte jeg gå gjennom en sikkerhetskontroll, omtrent som dem på flyplassene. Her legger man fra seg alt man ikke trenger inne på ambassaden, dvs. mobil, lommebok etc. Av det jeg husker må man ha med pass, DS-2019 og noen andre papirer, rundt 800kr (endres hvert år etter dollarkursen) i enten NOK eller dollar og en konvolutt adressert til deg selv med ca. 80 kr frimerker til ekspressending av pass i posten. Sikkert noe mer, men husker ikke. Når man kommer inn i selve ambassaden står man nok en gang i kø, denne gang for å betalet for visumet og vise frem alt av papirer + konvolutten. Så blir man setter man seg ned og venter på å bli kalt opp til en skranke. Tror jeg ventet i 15-20 min her, husker ikke helt. Hun jeg ble kalt opp til var veldig hyggelig og roet nervene mine. Hjalp veldig, for jeg var supernervøs! Hun spurte litt om hva jeg skulle i USA, og da jeg svarte utveksling spurte hun litt om hvor jeg skulle bo, om jeg visste hvem jeg skulle bo hos, om året ble dekket økonomisk etc. Så tok hun scan av alle fingrene mine, og det var det. Hun fortalte at visumet mitt ville bli godkjent, og jeg la igjen pass og alle de greiene.

  Var en utrolig stor lettelse å gå ut derfra. Tok oss kun 45 min siden vi var så tidlige, men det var nok tid til å bli kjempenervøs. Uansett, så lenge du ikke har noe å skjule så er det ingenting å være redd for! Etter ca en uke får man passet tilsendt i posten med visumet festet inni, og så er hele greia overstått! Var en lang og kjedelig prosess, husker hvor deilig det var å bli ferdig med det!

  Fine Oline, gleder meg sånn til å se henne igjen om bare en og en halv måned!!!

  5 kommentarer

  Hanne

  30.04.2012 kl.16:08

  Aiaiai.. Hørtes ut som en innvikla og kjedelig prosess :s Sier bare lykke til jeg, til de som skal søke. Du er vel glad for at du forlengst er ferdig sikkert, hehe :-)

  Silje

  30.04.2012 kl.16:56

  Yes!! Akkurat det jeg trengte (litt mer informasjon om prosessen')!! gruer meg til visumprosessen :/

  Mari

  01.05.2012 kl.04:02

  Silje: Så bra det var til hjelp! Det er ikke så gøy nei, men man kommer gjennom det :-)

  Heidi

  18.05.2012 kl.19:57

  Blir man spurt på engelsk eller norsk når man får spørsmål på ambassaden? :)

  Mari

  18.05.2012 kl.22:29

  Heidi: Engelsk :)

  Skriv en ny kommentar

  Mari

  Hei! Jeg heter Mari og er 19 år. Bodde i Minnesota, USA skoleåret 2011/2012 som utvekslingsstudent gjennom Explorius (ASSE). Gikk også medier og kommunikasjon med påbygg på vgs. Har sluttet å blogge, men lar den stå så for eksempel nye utvekslingsstudenter kan lese litt om min tid i USA. Kontakt: marisvestad@live.no

  bloglovin Instagram

  Kategori

  hits