• Forsiden
 • Følg meg
  • Follow on Bloglovin
 • Siste Innlegg
 • UTVEKSLING TIL USA 2011/2012

  Utveksling til USA er noe jeg har hatt lyst til lenge. Det var vel omkring 8. klasse at jeg bestemte meg for det, og da mamma og jeg tok turen over i 9. klasse, ble jeg bare enda mer sikker på at dette var noe jeg ville.

  Søknadsprosessen
  Søknadsprosessen har vært ganske lang. Det begynte med at jeg sendte inn interesseskjema til organisasjonen Explorius, som er en ganske ny og skandinavisk organisasjon. Jeg ble innkalt til intervju, som foregikk over skype. Mamma var med på intervjuet, og det tok nærmere 1 time. Det var mye snakk om hvorfor jeg ville reise, hva jeg trodde jeg vill få ut av året og hvordan jeg ville taklet ulike situasjoner en utvekslingselev kan oppleve. Til slutt var det et lite intervju med meg på engelsk. Alt i alt gikk det veldig bra, og noen uker senere fikk jeg mail om at jeg var tatt opp i programmet. I og med at Explorius er en litt mindre organisasjon, har de samarbeidsorganisasjoner i USA. Studentene får ulike samarbeidsorganisasjoner, og jeg har fått ASSE. Etter at jeg ble tatt med i programmet og fikk ASSE som underorganisasjon, måtte jeg sende dem en ganske lang og detaljert utfylt søknad som bla. inneholdt 2 sider med bilder, et personlig brev, legesjekk og litt sånt. Denne søknaden fikk jeg 30 dager på å fylle ut, og så sendte jeg den inn. Bare 3 uker etter dette fikk jeg en gladnyhet fra Explorius. Jeg hadde fått vertsfamilie!

  Vertsfamilien og byen jeg bor i
  Beskjeden om at jeg hadde fått vertsfamilie kom mens jeg øvde til mattetentamen. Jeg kom helt i sjokk, satt bare og grein av glede. Det var en ubeskrivelig følelse! Vertsfamilien min bor i en by som heter Elk River i Minnesota. Der er det omkring 25.000 innbyggere. Elk River ligger bare en halvtime unna millionbyene Minneapolis og St. Paul, også kjent som "The Twin Cities". Mall of America, verdens nest største kjøpesenter ligger også bare en halvtimes kjøretur unna.

  Vertsfamilien består av mor, far og 4 barn. To av dem, sønn på 23 og datter på 19 har flyttet ut. De to andre døtrene på 21 og 17 bor hjemme. De har også en hund, australian shepherd som heter Rudy eller Ruby (husker ikke helt haha). De bor i et fint, men koslig hus med svær velstelt hage og et giga svømmebasseng. Om sommeren pleier de å ha pool-parties! Weeey!

  High School
  Å gå på amerikansk high school er en stor del av det å være utvekslingsstudent. Skolen min heter Elk River Senior High School og består av omtrent 2000 (!) elever. I USA er det ikke så mange, men for oss er det jo det. School spiriten er mye større i USA enn i Norge. Elevene engasjerer seg mer i aktivitetene på skolen, og det er stort hver gang et av sportslagene på skolen skal spille en kamp. På min skole blir alle utvekslingsstudenter seniors, som betyr at vi er de eldste på skolen og får ha graduation. Det gleder jeg meg veldig til! Det å være senior er ekstra gøy, for det skjer mye i løpet av året som bare seniorene får være med på. Fagene jeg tar i USA er hovedsaklig mediefag, fordi jeg går media & kommunikasjonslinja i Norge. Da får jeg året godkjent, og slipper å gå om igjen i tillegg til at stipendet mitt ikke blir omgjort til lån. Det er veldig greit!

  Avreisen er 30. august, og turen går først til New York på en Soft Landing Camp som varer i 3 dager. Vi skal på sightseeing og shopping, og det gleder jeg meg veldig til! 2. september tar jeg fly til Minneapolis hvor vertsfamilien min venter på meg. 6. september er første skoledag!


  13 kommentarer

  det virker helt fantastisk :)

  thao

  04.09.2011 kl.19:49

  jeg lurer på en ting; er det slik at du må ta 20 timer med medier fag på highs school i usa for å få året godkjent? Jeg går selv på medier og kommunikasjon på vg1. til neste år blir jeg utvekslings student i usa. jeg har snakket med rådgiveren min så skolen min og hvis jeg skal få året godkjent, må jeg ha 20 timer med medier fag hver uke når jeg er på skolen i usa. får du året ditt godkjent? Tok du vanlig utvekslings program eller select high school? :)

  Mari

  04.09.2011 kl.20:04

  thao: Heia! Ja jeg må ha 20 timer mediefag i uka her, altså 4 medieklasser ca :) Får året godkjent også, og har vanlig utvekslingsprogram. Siden det ikke er sikkert at man kommer til en skole med medietilbud gjennom det vanlige utvekslingsprogrammet, tok jeg den dyreste forsikringen Explorius kunne tilby, som gir deg igjen 80% av pengene du har betalt om du avbryter skolelåret innen en uke før du reiser. På denne måten kunne jeg takke nei hvis jeg ikke fikk en familie som bodde ved en skole med medietilbud. Heldigvis fikk jeg vertsfamilie veldig tidlig og fikk vite at jeg skulle gå på en skole med mediefag :)

  thao

  07.09.2011 kl.20:46

  oja. Måtte du sende skole papirer til inntaks kontoret der hvor du bor?j eg er veldig usikker på om jeg får året godkjent, men har valgt det spesielle programmet hos explorius. hva slags fag må du ta i usa? Har du tatt privatist i norsk og samfunnsfag enda eller skal du gjøre det når du kommer hjem til Norge igjen? :)

  Mari

  08.09.2011 kl.06:44

  thao: Sendte skriftlig forhåndsgodkjenning av året fra skolen min til lånekassen for å få stipend. Velger du det spesielle programmet, og en skole med mediafag får du det godkjent om skolen i Norge sier så. Gå og snakk med rådgiveren din så fort som mulig, jo tidligere jo bedre! Tok privatist i samfunnsfag i vår og tar privatist i engelsk når jeg kommer hjem. Det er de fagene jeg måtte ta :) Norsken leser jeg litt på selv neste sommer.

  thao

  10.09.2011 kl.00:50

  men hvorfor må du ta privatist i engelsk? kan du ikke ta engelsk faget der? Vet du om det gjelder for alle mk elevene som skal være utvekslings student i USA? Får du tatt bil lappen egentlig? :) Tusen takk for svar! Det hjelper meg skikkelig mye!

  Mari

  10.09.2011 kl.01:30

  thao: Må ta privatist i engelsk fordi vi lærer helt andre ting i engelsken her enn det vi gjør i Norge, hvis du skjønner :) Men er jo piece of cake å ta det når jeg kommer hjem, sier ikke nei til en toppkarakter haha! Nei det er ikke samme krav til alle MK-elever, pleier å variere fra skole. Du burde som sagt snakke med rådgiveren din og høre om skolen du går på har et opplegg for MK-elever på utveksling - noen skoler har nemlig ikke det! Hør også hva kravene er, og hvilke fag du må ta som privatist så du kan begynne allerede nå :) Ja jeg tar billappen her, signed up for drivers ed i dag faktisk :) Tar først den, og så må jeg vente 6 måneder fordi jeg er immigrant. Etter 6 måneder kan jeg ta drivers license :) Bare hyggelig, er bare glad for å hjelpe! :)

  Anna

  25.01.2012 kl.21:44

  Hvilken skole gikk du på i Norge? Hva hvis rådgiver sier man ikke får året godkjent, men Explorius sier du får det hvis du har så og så mange medietimer der borte?

  Mari

  25.01.2012 kl.23:06

  Anna: Tangen vgs i Kristiansand :) Det er skolen som bestemmer om du får året godkjent, ikke Explorius. For å få stipend (og godkjent år) trenger du ikke bare et papir fra Explorius, men også et papir fra skolen din som forhåndsgodkjenner året og bekrefter at du får fagene skolen krever. Du får snakke med rådgiveren på skolen din og høre hva de tenker om å godkjenne året ditt og hva du må gjøre for at det skal skje :-)

  Turi

  15.10.2012 kl.17:22

  Jeg har nettopp sendt inn innteresseskjema til Explorius og har vært en del med rådgiver. Men spørsmålet mitt til deg er; Hva anbefaler du av select high school og vanlig? Hva er egentlig forskjellen på de to?

  Mari

  15.10.2012 kl.20:16

  Turi: Hei! Det kommer litt an på hvilken linje du går på og selvfølgelig hva slags økonomi du har. Select High School er veldig dyrt, og ikke nødvendigvis noe bedre enn det vanlige programmet. Jeg reiste med vanlig og hadde et helt fantastisk år! Du kan jo havne omtrent hvor som helst, men så er det jo familien og vennene du får som avgjør om det blir bra eller ikke :) Med Select får du velge sted og skole, men som sagt er det ikke stedet som spiller størst rolle. Explorius lar deg forresten velge en av seks regioner i USA, slik at du for eksempel kan velge deg til sørstatene eller østkysten også prøver de å plassere deg der :)

  malin nerås

  06.01.2013 kl.00:38

  hei, lurer hvordan explorius er? jeg har selv sett litt på ef, men ser de har veldig mangen "skrekk" historier? og har blitt veldig redd for å reise med de. så var det explorius jeg så på først, men de har kontor i oslo, og jeg bor 10 timer med kjøring vekk fra oslo. måtte du til oslo for å gjøre noe? eller skjedde alt hjemme med deg, og over telefon? hvordan var intervjuet over skype? hadde egentlig utelukket å fare med de, pga avstanden til kontoret deres, men når jeg såg dette, ble jeg egentli veldig gla. er de veldig sammerbeids villige? er de sta? hjelper de hvis jeg har noen spørsmål åsann? haha, ekstremt sein, men googler litt om det, siden jeg ikke er helt sikker om jeg drar eller ikke.

  Mari

  06.01.2013 kl.16:04

  malin nerås: Hei! For det første, noe av grunnen til at EF har så mange "skrekkhistorier" er at de har mange flere studenter. Hvis Explorius hadde hatt like mange hadde de nok også hatt flere slike historier. Flere venner av meg reiste med EF og er veldig fornøyd :-) Noe av det jeg liker veldig godt med Explorius er nettopp det at de har færre studenter. Da blir det litt mer personlig, og de er lettere å kontakte syns jeg :-)
  Intervjuet mitt med Explorius gikk over Skype, så jeg trengte ikke inn til Oslo utenom når jeg måtte søke om visum, og dette er noe alle må gjøre uavhengig av organisasjon. Intervjuet gikk veldig greit, det var en del der jeg hadde med en forelder og det var mye informasjon, og så en del på slutten der jeg snakket alene, fikk spørsmål på engelsk og måtte svare tilbake. De er veldig samarbeidsvillige ja, og bryr seg om studentene sine. Hver gang jeg sendte inn spørsmål på mail, fikk jeg raskt utfyllende svar tilbake.
  Håper dette hjalp, og lykke til! :-)

  Skriv en ny kommentar

  Mari

  Hei! Jeg heter Mari og er 19 år. Bodde i Minnesota, USA skoleåret 2011/2012 som utvekslingsstudent gjennom Explorius (ASSE). Gikk også medier og kommunikasjon med påbygg på vgs. Har sluttet å blogge, men lar den stå så for eksempel nye utvekslingsstudenter kan lese litt om min tid i USA. Kontakt: marisvestad@live.no

  bloglovin Instagram

  Kategori

  hits